hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 06/2005, Lipanj 2005.

Porastprijavanazt 06 2005

Bilten možete preuzeti u PDF obliku ovdje ili pročitati u nastavku ...

U tijeku je devastacija šume (do sada je uništeno cca 300 ha) i navažanje otpada (uglavnom građevinskog) u Remetama, na kraju ulice Vinec kod k.br. 56. Obaviještene su šumarska inspekcija, inspekcija zaštite okoliša i komunalno redarstvo Maksimir. Do sada se niti jedna inspekcija nije očitovala o devastiranju šume, iako su svi "primili na znanje". Na naš poziv nekoliko je puta intervenirala IV policijska postaja Zagreb, koja je napisala zapisnik i to je sve "jer oni nisu nadležni". Građani neprestano zovu Zeleni telefon (ZT) i mole da se ostatak šume spasi i zaustavi navažanje otpada. Mišljenja smo, da u ovom gradu više nitko nije nadležan ni zašto i da se inspekcijski posao može obavljati samo ako se devastacija okoliša događa blizu njihovog posla, jer "nema se prijevoznog sredstva".

Porast broja prijava građana na Zeleni telefon

Kako objasniti ovaj porast prijava građana na ZT? Radi li se o boljoj zastupljenosti ZT -a u medijima ili građani postaju osjetljiviji na devastaciju okoliša koji ih okružuje? Odgovor se možda nalazi u činjenici (sada malo samohvale) da smo prerasli u "instituciju" kojoj se može vjerovati i koja može nešto učiniti za okoliš. Evo što o tome misli apsolvent managmenta Marijan Galović, koji je nekoliko mjeseci proveo u uredu ZT-a.

"Porast kvantitete poziva može biti uzrokovan raznim marketinškim sredstvima poput reklamiranja ili poduzimanja inicijativa s određenim ciljem, no u ovom slučaju porast kvantitete može se objasniti jedino kvalitetom rada Zelenog telefona koja se očituje u ispunjavanju očekivanja građana te direktnom promocijom (eng. "ear to ear") gdje građani jedni drugima prepričavaju svoja iskustva sa Zelenim Telefonom."

Razno

* Domaći kamp na Šolti počinje 15. srpnja i traje do 30. srpnja 2005. godine.
* Apel protiv GMO-a možete potpisati kod nas u Frankopanskoj 1.
* Novosađani žele ZT u Novom Sadu. U tijeku su pregovori i dogovori.

Zrak

* Dana 29. lipnja na željezničkoj stanici kod glavne rampe u Dugom selu, željezničari su palili travu. Građani su se žalili na smrad i zadimljenost. U takvim slučajevima treba odmah zvati policiju.
* Članak objavljen u Vijesniku od 11. lipnja izazvao je blagu paniku među građanima. Naime, u članku se govori o uzgoju hmelja u Sloveniji kojeg prskaju pesticidom Dikofol, koji je izazvao porast karcinoma do 30%. U Zagrebačkoj pivovaru kažu da hmelj nabavljaju u Sloveniji, ali da je strogo kontroliran i da nije tretiran tim pesticidom.
* Radnici koji rade na plivalištu Mladost, često spaljuju lišće i travu koja se pokosi. Građane smeta dim.

Otpad

* U Vukovarskoj kod k.broja 235 nalazi se već 20 godina napušteno Tempovo gradilište. Gradilište je puno otpada i štakora.
* Otpad koji se nalazi u Šestinskom Kraljevcu ni nakon tri godine nije potpuno uklonjen. Da podsjetimo, stanovnik Kraljevca vrijedno je sakupljao otpad na hrpu iz šume na Kraljevcu. Trebalo je samo pokupiti taj otpad i odvesti ga na deponij. Nakon tri godine Čistoća djelomično uklanja otpad. Druga polovica otpada ostaje do daljnega, a možda zauvijek jer kamion ne može do njega.
* U ulici Blaža Trogiranina kod k. br. 6 na javnoj površini nalazi se divlji deponij. Uglavnom akumulatori i gume.
* Profesor Kroatistike na Filozofskom fakultetu želio bi da se na fakultetu postave kartonske kutije za papir. Kutije će se postaviti na nekim odsjecima gdje se to ne kosi s protupožarnim sustavom na fakultetu.
* U Institutu Ruđer Bošković već se trideset godina privremeno skladišti nuklearni otpad. Zašto o tome nitko ne govori?
* U naselju Novi Petruševac u blizini vodocrpilišta, odlažu se velike količine otpada. Građani tvrde da je otpad iz bivše tvornice Chromos, pa se boje da tu ima svega i svačega.
* PET ambalaža se odvozi u Kinu.
* U Vrapču kod nogometnog igrališta nalazi se glomazni otpad.

Vode

* Popločava se potok od ulice Hrgovići do Horvačanske ulice. Građani su zabrinuti za patke, žabe i glodavce koji se tamo nalaze. Sve informacije možete dobiti u Hrvatskim vodama na tel. broju 63 07 334.

Zelenilo

* U Dugavama kod Oktogona nalaze se četiri stabla. Jedno od stabla je okruženo ljetnom drvenom terasom. Građani se boje da se stablo ne uguši.
* U ulici Rim od k. br.1 do k.br. 90, živica uz cestu je tako narasla da je već na cesti. Građani moraju hodati posred ceste jer nogostupa nema.
* U ulici Savska Opatovina oko k.br. 43 nalaze se tri platane. Jednu od njih netko je polio herbicidom i počela se je sušiti.
* Uz rampu poduzeća Inter Europa u ulici Josipa Lončara nalazila se stoljetna lipa koju je netko početkom mjeseca posjekao.
* U Španskom se radi gradnje POS-ovih stanova ruše mnoga stabla. Zar se ona ne mogu uklopiti u konačan izgled naselja?
* Netko je posjekao 40 čempresa na groblju u Ogulinu.

Olupine

* Ako se želite riješiti svoje olupine automobila, a ne želite je ostaviti u obližnjem jarku ili šumarku, jer ste ekološki osviješćeni, javite se u svoj Područni ured komunalnom redarstvu. Tamo čete potpisati dokument kojim se odričete svoje olupine i olupina će biti besplatno uklonjena.
* Već dulje vrijeme, na parkiralištu u ulici Vitasovićeve poljane kod k.br. 10 nalazi se olupina žutog Golfa.

Dokumenti

Bilten Zelenog telefona, lipanj 2005.

PDF 122 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.