hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 02-03-04/2005, Veljača, ožujak i travanj 2005.

Bilten možete preuzeti u PDF obliku ovdje  ili pročitati u nastavku ...

Je li da vam je nedostajao? Znamo da je nedostajao najviše novinarima, jer oni su nas najviše zvali i pitali za Bilten ZT-a. Bilten nismo pisali iz jednostavnog razloga što nismo znali da li ćemo više raditi. Naime, još uvijek nismo dobili novac za ovu godinu, pa još uvijek živimo na kredit. Dogradonačelnik Milan Bandić obećao nam je potrebna sredstva za rad, tako da se sad usuđujemo pisati ovaj Bilten. Nadamo se, da će na kraju sve biti u redu.

Sigurno se pitate, čemu sva ta zbrka oko novaca, kada je ZT redovito trinaest godina primao sredstva za rad? E pa, gospodin pročelnik Gradskog ureda za izgradnju Grada sjetio se, da smo radili kampanju "protiv skijaškog kupa" na Medvednici (nikad nismo bili protiv skijanja već alpskog skijanja i devastacije Medvednice), a on ne želi davati novce ZT-u koji provodi kampanje koje on ne odobrava. Gospodin Crnić zaboravlja, da on ne daje svoj novac za rad ZT-a, već to čine građani Zagreba i ti isti građani zovu ZT i doslovno plaču na Telefon moleći da spasimo Medvednicu. ZT nije učinio ništa što ne čini i inače kada se prijavljuju susjedi, prijatelji, rođaci i ostali kada se besparavno gradi, baca otpad, uništavaju zelene površine ili sijeku šume. Na Medvednici su se radili neki zahvati bez dozvola, i mi smo to kao što inače radimo, prijavili nadležnim službama. Ne razumijemo samo, zašto bi neki bili iznad zakona.

Ovdje moramo spomenuti i podsjetiti se Cvjetnog trga. Građani su htjeli sačuvati svako stablo na Cvjetnom i počeli su zvati ZT za pomoć. Ovdje nije bio slučaj bespravne gradnje kao na Medvednici, već je bila u pitanju sentimentalnost i vrijednost svakog stabla kao takvog. Skupljala se peticija, medijska kampanja i pritisak na Grad bila je najbolja do tada, čak su se naši aktivisti vezali za stabla, ali stabla na kraju nisu sačuvana. Posječena su jedne noći u mjesecu kolovozu. Gradu ni u jednom trenutku nije palo na pamet da nam uskrati financijska sredstva zbog toga, jer se znalo da smo mi glas Zagreba, da smo mi građani Zagreba, da nas treba čuti i saslušati. Danas se jednostavno misli da smo protiv svega i da smo protiv njih i protiv Vas gospodine Crniću, a to nije istina.

Iako Bilten ZT-a nije izlazio neko vrijeme, mi smo svejedno primali prijave građana i riješavali iste, što ste mogli primjetiti i u medijima.

  • U podu dučana Karbon u Zaprešiču, nađeno je zabetonirano pet tona opasnog otpada. Građani zabrinuti za svoje zdravlje nazvali su ZT i molili za pomoć.
  • Na Jarunu je bespravno sagrađeno četiri kafića, a jedan se još besparavno gradi. Gradnja je zaustavljena nakon naše prijave nadležnoj inspekcijskoj službi, ali 25. travnja gradnja se nastavlja unatoč zabrani.
  • Građani Froudeve ulice zahvaljuju na stupićima koji su postavljeni kod k. br. 86 na našu inicijativu. Međutim, sada su se nesavjesni građani počeli parkirati automobilima na zelenoj površini kod k. br. 88.

Zrak

* Iz tvorničkog dimnjaka Tekstil - stroj na Žitnjaku, već dulje vrijeme ispuštaju se užarene sitne metalne čestice, koje nagrizaju boju i lak automobila osim toga opasne su za zdravlje ljudi.
* Građani pitaju koje su kazne predviđene za one koji ostavljaju motor auta upaljen. Kako do sada nismo uspjeli saznati ni da li je to uopće kažnjivo djelo, molimo one koji nešto znaju o tome, da nas obavijeste i informiraju.
* Na Lurinoj zgradi u Borongajskoj 108, nalazi se gromobran koji radioaktivno zrači. Novac za zamjenu gromobrana odavno je odobren ali on još uvijek nije zamijenjen.
* U Folnegovićevom naselju već se duže vrijeme osjeća smrad po starom ulju, vosku i pesticidu. Građani pretpostavljaju da smrad dolazi od Coca Cole ili Toplane.
* Da li je dozvoljeno ložiti na ugljen? U Hrvatkoj sanitarnoj službi kažu da u kućanstvima nije zabrannjeno ložiti na ugljen.
* U I Resniku tope se i pale kablovi da bi se dobio čisti bakar. Širi se gusti crni dim, pun dioksina.
* U Ivekovićevoj ulici tvornica Lipa Mill svaku ponoć ispušta zagušljivi dim koji smrdi.
* Građani Siska nam već se nekoliko godina žale na teški zagušljivi smrad iz Rafinerije, a naročito noću.
* Šegota Zdenko i Gašparec Zdenko iz Vinogorske 59 u Sesvetama, bave se proizvodnjom lijepila. Kod topljenja i miješanja lijepila širi se užasan smrad. U više navrata prijavljivani su sanitarnoj i inspekciji zaštite okoliša ali bez rezultata.
* OKI (Organsko kemijska industrija) jedamputa mjesečno, uglavnom subotom između 12.00 i 17.00 sati, ispušta crni zagušljivi dim.

Vode

* Trgovačko komunalno poduzeće Ponikve d.o.o. iz Krka, naplaćuje kubik vode po kategorijama - što je veća potrošnja manja je cijena i obrnuto. To je direktno stimuliranje potrošnje odnosno suprotno štednji vode.
* Poduzeće Metalgal koje se nalazi u Ježdovečkoj ulici k.br. 61/h (Lučko) vlasnika Vlade Špoljarića, bavi se obradom metala kemikalijama. Kemikalije otječu u otvorene odvodne kanale.
* U Šatorskoj ulici k.br. 4, u dvorištu, nalazi se oko 100 bačvi od 200 l s nepoznatom tekućinom, koja se na otvorenom pretače u manje kanistre, a bačve se ispiru vodom koja otječe u kanalizaciju.
* Potok Čučerska reka (Gornja Dubrava) pun je otpada od Ivanovićeve ulice do Vrbina.

Otpad

* U vodozaštitno područje Kosnica u Velikoj Gorici netko stalno spaljuje otpad, pa i kablove. Zna se da kamioni Ericssona dovoze otpad.
* U Kalničkoj ulici na zapuštenoj zelenoj površini nalazi se šuta i dosta ostalog otpada. Netko je prolio i stare boje.
* U Sesvetama nema spremnika za odvojeno skupljanje korisnog otpada. Neki Sesvečani žele čak ustupiti dio svojih parcela da se postave spremnici.
* U T-Mobilu imaju stiropora za jedan kamion. Na stranicama www.burza-otpada.hr može se saznati kamo s takvim otpadom.
* Građani Žitnjaka-Martinci kao i građani ulice S. Kolara žele spremnike za PET ambalažu.
* U Muću opet gori otpad. Dim se širi kilometrima daleko.
* U Novom Vinodolskom u posljednje vrijeme broj respiratornih oboljenja je porastao. Zdrastveni djelatnici iz Novog Vinodolskog sumnjaju da je to zbog smradova iz odlagališta otpada Duplje. Traže da se odlagalište sanira i zatvori.
* King Cross želi spremnike za staklo, papir i PET ambalažu.
* U Adžijinoj ulici preko puta k. br. 27 na zapuštenoj zelenoj površini nalazi se ruševna baraka puna otpada.
* U Ozaljskoj kod k.br. 93 između pošte i "kutije šibice" nalazi se divlji deponij.
* Divlji deponij nalazi se i u Podsusedu uz prugu iza nogometnog igrališta.
* Iz bijelog automobila Yugo registracije ZG 707 KO na križanju ulice I.B. Mažuranić i Oranica, izbačeno je nekoliko vreća otpada.
* Na staroj Samoborskoj cesti kad se pređe most, preko puta restorana Marko, kamionima se dovozi otpad koji se kasnije zatrpava bagerima.
* U ulici Bačunski krč preko puta k. br. 32 nalazi se površina puna građevinskog otpada kojeg odlaže obrtnik fasader.

Olupine

* U Ogrizovićevoj ulici kod k.br. 2 uz Konzum, nalazi se olupina kombija, bež boje i bez registarskih tablica.
* U Štefanovečkom zavoju preko puta k.br. 21 kod kafića Mrak, ostavljene su tri olupine.
* U Paromlinskoj, preko puta HRT-a stoji olupina Yuga i zastave 101.
* U ulici N. Hećimovića također stoji jedna olupina.
* Na kraju ulice Granice, uz put za šumu, nalaze se 4 olupine.
* U ulici IV Stara Pešćenica, na parkiralištu iza zgrade na k.br. 3, nalazi se olupina crvenog Yuga.
* U ulici Šestinski Kraljevec, iza kapelice u šumi nalazi se olupina auta i traktora.

Zelenilo

* Što je to korovište i da li taj pojam postoji u službenoj terminologiji? U Zrinjevcu kažu da postoji i da su to zapuštene zelene površine.
* U Laništu (cesta prema hotelu I) su posječene voćke, breza i lipa.
* U ulici Granice oko broja 84, jedan se orah opasno nagnuo na električne žice.
* Građani mole da se obrežu topole u Donjim Sveticama kod bivšeg Zagrebačkog transporta.

Životinje

* Građane Gornjeg grada zanima zašto se tamo više ne čuju vrapci i sjenice koji su im do nedavno veselo pjevali.
* U gotovo svakom zagrebačkom parku građani imaju problema s nesavjesnim vlasnicima pasa, koji svoje ljubimce bez uzice puštaju da slobodno trče i vrše nuždu. To posebno smeta roditelje s malom djecom, jer neki vlasnici svoje pse puštaju i na prostor dječjeg igrališta.
* Građanin pita gdje bi mogao nabaviti mišolovku u koju bi ulovilo miša, ali da ga ne ubije.

Šume/Gradnja

* U ulici Čret, iza k.br. 42, posječen je komad šume, bagerima je počupano korjenje, naveženo je nekoliko kamiona zemlje, poravnat je teren, parcela je ograđena crvenim trakama, gradnja je u ponom zamahu. Dapače, gradi se na temelju građevinske dozvole, iako nije iskođena dozvola za prenamjenu šumskog zemljišta u građevinsko.
* U ulici J. Račića, ruši se privatna šuma radi gradnje 4 nove višestambene zgrade, iako je u novom GUP-u, kako građani tvrde, taj dio obilježen kao zelena zona s oznakom z2
* U 2. Bizeku se u šumu Parka prirode Medvednica, navoze i odlažu velike količine građevinskog otpada.
* U sesvetskoj park šumi, na kraju ulice Jure Kaštelana, obrt drvene građe napravio je parking gdje se svakodnevno parkiraju kamioni i auti.
* Šuma Parka prirode Medvednica ruši se i u Općini Bistra. Građani kažu da je, kao priprema za gradnju, posječeno oko 300 m2.
* Na završetku ulice 1. Jazbinski gaj, u privatnoj šumi se ruše stara, ali zdrava stabla.
* U Vinogradskoj ulici trebala bi se graditi urbana vila, a prilaz budućoj vili bi trebao biti kroz šumu, za što se, već i prije negoli je gradnja i započela, priprema sječa stabala.

Da šume ne stradavaju samo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji govori i nekoliko slijedećih primjera:
* Iz mjesta Lobor vidi se velika čista sječa bukve na Ivančici, a ispod golosjeka su zagorski izvori pitke vode, koji su ugroženi sječom (potencijalna erozija, odroni i sl.).
* U Jadranovu će se rušiti borova šuma kako bi se izgradila cesta koja, kako građani tvrde, uopće nije potrebna.
* Radi gradnje ceste ruši se i šuma u Donjoj Šemnici, no ovoga puta radi prilaza kamiona kamenolomu. Na vlasnike šume koji ne žele prodati šumu ili je ustupiti na korištenje se, vrši se pritisak.
* Šuma se ruši i u mjestu Novi Vinodolski, gdje se grade nova apartmanska naselja, s teniskim igralištima i parkiralištem, pa će turisti umjesto u svježem šumskom zraku moći uživati u svježem betoni/asfaltu.
* Na Črnomercu iznad Ciglane nekada su se nalazili voćnjaci koji su godinama uništavani. Sada je to zemljište kupio vlasnik Importane centra, jer namjerava nešto graditi. Građani žele spriječiti gradnju jer na tom mjestu žele park.

Dokumenti

Bilten Zelenog telefona za veljaču, ožujak i travanj 2005.

PDF 157 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.