hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 01/2008, Siječanj 2008.

Cijeli bilten možete preuzeti u PDF obliku ovdje Bilten možete pročitati u nastavku...

Uvod

U mjesecu siječnju primili smo 142 prijave građana. Naravno, na prvom mjestu je kategorija otpad. Osim građana, sve više i razne institucije zovu Zeleni telefon (ZT) s pitanjima gdje odložiti otpad. Npr. Poliklinika Suvag ima puno kartonskih kutija, Ansambl Lado ima starie registratore i stare arhive, Poliklinika Sunce ima jako puno staklene ambalaže... O otpadu stalno pišemo kao najvećem problemu kojeg građani prijavljuju na ZT, ali očito je kako se problemu još uvijek ne pristupa s dovoljno pažnje. Npr. dana 29. lipnja 2005. godine Inspekcija zaštite okoliša izvršila je nadzor u ulici Vinec k.br 54a, te utvrdila kako se iza obiteljske kuće vlasnika Ninoslava Bertića nalazi približno 15000m3 građevinskog otpadnog materijala (lomljeni beton, građevinska šuta, lomljena cigla, zemlja od iskopa).

Inspekcija je tada donijela riješenje kojim se počinitelju naređuje uklanjanje odloženog otpada. Dana 26. travnja 2006. godine obavljena je kontrola izvršenja navedenog rješenja kojom je utvrđeno kako Ninoslav Berić nije uklonio odloženi otpad. Podnosen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka na Prekršajnom sudu u Zagrebu radi nepropisnog odlaganja građevinskog otpada kao i zaključak kojim se dopušta prisilno izvršenje uklanjanja otpada. A sada činjenice: 1. Sada je mjesec veljača i 2008. godina je, 2. Građevinski otpad u ulici Vinec 54a još nije uklonjen.

Na drugom mjestu nalazi je kategorija gradnja. Svi su primjetili kako je Zagreb postao jedno veliko gradilište. Građani su uglavnom neinformirani i ne znaju što se događa u njihovom susjedstvu. Zovu ZT kako bi saznali što se to gradi u njihovom naselju. I informacija koju im pružimo zadovolji njihovo pitanje. Neki pak građani, kao što je to primjer u Zapruđu protive se izgradnji benzinske stanice iz više razloga i nisu samo znatiželjni već i pripremaju tužbu protiv Grada. Naime, tek nekoliko stotina metara od postojeće benzinske stanice u Utrinama, i još dvije u Zapruđu INA počinje graditi novu stanicu u Zapruđu. Građanima će biti oduzeto parkiralište, zelena površina i nekoliko desetaka stabala. Izgleda kako je INA postala kao crkva. U svakom naselju jedna benzinska stanica.

P.S.

Pitate se zašto dolazi do tolikih nezadovoljstva ili protesta u zadnje vrijeme? Sve je jako jednostavno i lako objašnjivo. U gornjem opisanom slučaju Grad želi da građani poslije nedeljnjih misa ne vrludaju Zagrebom i traže benzinske stanice jer tako manje zagađuju okoliš ispušnim plinovima već natoče benzinom svoje automobile u svojim naseljima i odvezu se ravno na Sljeme na grah. Grad zapravo želi dobro svim građanima Zagreba i čude se kako takva dobrota nije prepoznata u javnosti. Isto tako došlo je do nesporazuma što se tiće našeg Cvjetnog trga. Zagrepčani zapravo ne znaju što takva obnova bloka znači za njih, a sve to zbog nedostatka vizije.

Zagrepčani žive s duhovima prošlosti i treba ih osloboditi. Samo oni to ne znaju. Pa, ljudi, zar niste čuli za istjerivače duhova? Kad se građani oslobode duhova, a svi znamo kako je to bolan proces, svi će živjeti oslobođeni, a što je najvažnije konačno sretni po uzoru na Beč. U Beču nema duhova jer imaju preko stotinu podzemnih garaža za automobile koji svojom bukom tjeraju sve živo pa čak i duhove. Dakle, što više garaža i automobila u centar to ćemo se prije osloboditi duhova prošlosti, pa čak i samog Vidrićevog duha. E, sad jejedino je šteta za Vidrićevu kuću ako se sruši, a ustanovi se kako on tamo uopće nije živio. Što znači da tamo nema njegovog duha. Ne treba se uopće bojati da ga se neće naći, pa ipak mi imamo vizionare s dobrim frizurama, koji će ga kad ga nađu, satrti s podzemnom garažom. Evo malog miga za istjerivače, možda, a to je samo pretpostavka, možda se nalazi u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Otpad

  • Kod bolnice Rebro postavljali su stupiće, a sav asfaltni otpad bačen je na zelenu površinu.
  • Građevinski otpad nalazi se u šumi u Remetama kod ulice Vinec.
  • Stanovnici Sigeta žale se na otpad oko Avenue Mall-a. Kažu da se otpad nalazi oko zgrade, u okolnim ulicama, na parkiralištima, a ostavljaju ga kupci koji se žele riješiti viška. Predlažu postavljanje više koševa za otpad, pojačano čišćenje i edukaciju kupaca.
  • U Vrapču se nalazi drvo na zelenoj površini puno krpa i plastičnih vrećica.
  • Građani bi htjeli da se u ulicu Vladimira Ruždjaka ponovo postavi spremnik za PET ambalažu.
  • Divlji deponij (štednjaci, akumulatori, olupine...) nalazi se unutar plinarskog naselja, između Radničke, Branimirove i Zaharove ulice.
  • Na uglu Ðurđevečke i Kanarinske ulice nalazi se oštećen spremnik za staklo.
  • U Čikoševoj ulici iza spremnika za otpad ima puno otpada.
  • Spremnik za PET ambalažu u Kapucinskoj ulici pun je raznovrsnog otpada.
  • Spremnik za papir s razvaljenim dnom nalazi se u ulici Slavka Kolara.
  • Poduzeće Info plus ima puno starog kartona.

Gradnja

  • Gradi se treća po redu INI-a benzinska stanica u Zapruđu. Građani se protive i najavljuju tužbu protiv Grada. Vijećnik gradske četvrti Novi Zagreb – istok podržava građane.
  • Tvornica Gredelj premiješta se između Branimirove i Vukovarske ulice.
  • Građani se protive gradnji stadiona na Kajzerici. Citiramo: “Nema veze što će posjeći stare jablane i uništiti ono malo zelenila koje tamo postoje. Kad se stadion izgradi neće biti dovoljno mjesta za parkiranje automobila (a gdje su još busevi) za vrijeme utakmice, a ceste nemaju kapaciteta propusta tog silnog prometa.”
  • U Sesvetama uz šumu u ulici Obrež priprema se teren za gradnju. Graditi će se parkiralište za autobuse i servis za autobuse.
  • Kod Jadran filma na uglu Makarske i Oporovećke ulice gradit će se trgovački centar.
  • Na Malešnici, u ulici Stjepana Draganića gradit će se igralište.
  • Hoće li se graditi zgrade na baseball igralištu u Novom Zagrebu kod ulice Republike Njemačke?
  • U Susedgradu susjedi su prisvojili dio zelene površine zajedničkog dvorišta i izgradili su zimski vrt.
  • U Novom Zagrebu, u Demerju se na livadi bez ikakvih oznaka grade velike hale.
  • U ulici Vrhovec k.br. 48b, susjed izvodi građevinske radove bez građevinske dozvole.

Zelenilo

  • Oko Osnovne škole Marije Jurić Zagorke grmlje i živica su zapušteni.
  • Posjećeno je pet stabala između Držićeve ulice i Zavrtnice.
  • Sijeku se stabla u Humboldtovoj ulici, južno od Njemačkog kulturnog centra.
  • Gđa. je prije 35 godina zasadila smreku u zajedničkom dvorištu na Trešnjevci. Susjed smreku želi posjeći jer mu iglice padaju na automobil.
  • Susjed je posjekao sva stabla u zajedničkom dvorištu u II cvjetnom naselju.

Razno

  • Hoćemo li organizirati prosvjedni skup za ZERP ?

Zračenje

  • U ulici Grabereje (Kustošija) nedavno je postavljen repetitor bez dozvola. Građevinska inspekcija zabranila je daljnje radove. Nakon zabrane postavljena su još dva repetitora uz postojeći.
  • U Boškovićevoj ulici na zgradi porezne uprave postavlja se treći repetitor.

Voda

  • Potok Črnomerec kod kasarne crne je boje.
  • Citiramo: “Nigdje po novinama nisam pronašao članak o premještanju otpadnih voda Plive u Zaprešiću. Iz potoka ravno u Savu. Sad će Sava ponovo biti zagađena. Nakon pola stoljeća, raspadom bivše države, rijeka Sava napokon je postala dovoljno bistra i čista da joj se vidi dno. Sada su Plivini radnici jednostavno preusmjerili svoje otrovne vode u Savu. Da, netko će reći u kanalizaciju koja se ulijeva u Savu. Postoje razni pročistaći koji otpadne vode mogu dovoljno očistiti da iz tvornice izlazi bistra i čista voda. ... U Zaprešiću ne žive niti žabe, iako se Pliva zaklinje kako radi sve za zaštitu okoliša. Prema kojem se Zakonu otpadne vode pune otrova smiju izravno ispuštati u gradsku kanalizaciju? Koja osoba, imenom i prezimenom, je potpisala odobrenje za takvo zagađivanje voda u republici Hrvatskoj. Problem Pliva i Kvasac nije rješen preusmjeravanjem otrova iz potoka u rijeku. Pogotovo što se to napravilo uzvodno od izvora pitke vode grada Zagreba.”

Dokumenti

Bilten Zelenog telefona, siječanj 2008. 

PDF 142 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.