hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bezopasan Božić: birajmo ukrase koji nisu štetni za zdravlje i okoliš

Bozicni post 3 web var3 jpg

Vrijeme Božića – vrijeme ukrašavanja. Mnogi od nas će po kućama vješati lampice, vijence i kuglice, a ludilo ukrašavanja možda ćemo proširiti i na vrt. No, jeste li znali da mnogi božićni ukrasi mogu biti štetni za okoliš pa i vaše zdravlje?

Božićni ukrasi kao okolišni i zdravstveni rizik

Nekada davno, ukrase smo pažljivo čuvali tijekom godine i vadili ih iz kutija uoči Božića. Nažalost, otkada su jeftini plastični ukrasi postali široko dostupni, mnogi ih koriste samo jednu sezonu, nakon čega završavaju na odlagalištima ili u okolišu kao nerazgradivi otpad.

Osim toga, plastični ukrasi često sadrže kemikalije dokazano štetne za zdravlje. Istraživanje provedeno u sklopu projekta AskREACH utvrdilo je prisutnost plastifikatora toksičnih za reprodukciju (utječu na plodnost i razvoj ploda) u mnogim kuglicama za bor, umjetnim borovima i lampicama. Osim toga, mnogi od njih sadržavali su usporivače gorenja i klorirane alkane koji imaju brojne štetne posljedice po zdravlje i okoliš. Božićni ukrasi testirani su širom Europe, a toksične kemikalije pronađene su u otprilike polovini uzoraka.

Kako izabrati božićne ukrase koji nisu štetni za okoliš?

Kao prvo, razmislite trebaju li vam uopće novi ukrasi. Možda u kući već imate ukrase od prošle godine. Ako želite nove ukrase, razmislite o tome da ih sami napravite. Vrlo atraktivni ukrasi mogu se napraviti od papira, suhih plodova, tijesta te drugih materijala i predmeta koje već imate u kući (brojne upute za to pronaći ćete na Internetu). Osim što ćete izbjeći nastanak otpada, zajednička izrada ukrasa može biti dobra obiteljska zabava. Ako kupujete nove ukrase, svakako izbjegnite one izrađene od plastike jer nisu biorazgradivi i najčešće sadrže opasne kemikalije.
Neke od ideja za izradu božićnog drvca od predmeta koje već imate u kućanstvu možete vidjeti u galeriji radova pristiglih na prošlogodišnji "Božićni eko-izazov" Zelene akcije.

Iskoristite svoje pravo na informaciju o posebno zabrinjavajućim tvarima u proizvodima

Ako ipak kupujete neke nove ukrase, dobra vijest je da imate zakonsko pravo na informaciju o prisustvu tvari koje su u skladu s važećim zakonodavstvom prepoznate kao štetne za zdravlje i okoliš. Na zahtjev potrošača, dobavljači (proizvođači, prodavači i uvoznici) su dužni pružiti informacije o prisustvu takozvanih posebno zabrinjavajućih tvari (PZT) u proizvodima.

PZT-i mogu biti karcinogeni, reprotoksični, mutageni, (vrlo) perzistentni, bioakumulativni, otrovni ili mogu imati druga zabrinjavajuća svojstva kao što ih imaju endokrini disruptori.

Pomozite nam promijeniti stvari!

U ostvarivanju vašeg prava na informaciju može vam pomoći i mobilna aplikacija Scan4Chem, razvijena u sklopu projekta AskREACH u kojem sudjeluje 20 udruga, državnih agencija i istraživačkih instituta iz 13 zemalja EU (među kojima je i Zelena akcija).

Aplikacijom Scan4Chem možete skenirati barkod proizvoda i dobavljačima poslati upit o prisustvu posebno zabrinjavajućih tvari u njihovim proizvodima. Ako proizvod sadrži neku od kemikalija s popisa posebno zabrinjavajućih tvari u koncentraciji većoj 0,1 posto masenog udjela, oni su vam na upit dužni odgovoriti u roku od 45 dana, a to vam olakšava odabir sigurnijih proizvoda.

Osim toga, postavljanjem upita dajete do znanja proizvođačima i trgovcima da ste zabrinuti zbog štetnih tvari u proizvodima, što bi ih moglo motivirati da se odluče na njihovu ubrzanu zamjenu sigurnijim alternativama. Aplikaciju Scan4Chem besplatno preuzmite s Google Play Storea i Apple App Storea.

***

Ovaj tekst objavljen je u sklopu projekta AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) financiranog kroz Life+ program Europske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Zelene akcije i ne predstavlja nužno stajalište Europske unije. Provedbu projekta LIFE AskREACH u Hrvatskoj sufinanciraju Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.