hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Arhitektonska struka za očuvanje pješačke zone u Varšavskoj

Arhitekti

Nakon što su potporu nastojanjima Prava na grad i Zelene akcije oko zaustavljanja projekta Hoto grupe i očuvanja pješačke zone u Varšavskoj pružila strukovna udruženja sociologa (Hrvatsko sociološko društvo) i povjesničara umjetnosti (Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske), jučer se javno izjasnila i arhitektonska struka.

Poslije 23 sata aktiviste koji dežuraju u kontejneru u Varšavskoj posjetili su predstavnici Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata i Hrvatske komore arhitekata i uručili im svoju zajedničku izjavu.

U izjavi se ističe kako je potrebno urbanistički reprogramirati zahvat i arhitektonski ga projektirati uz respekt primjeren postupanju u povijesnoj jezgri. "Djelovanjem mimo ovih prijedloga" ističu arhitekti "investitor i tijela gradske uprave, odgovorne za donošenje planova i dozvola, doveli su u pitanje uspješnost i provedbu ovog projekta, a manipulacijom javnim interesom uzrokovali su opravdane reakcije udruga civilnog društva."

Iako su se devastaciji u središtu Zagreba suprotstavili brojni arhitekti i urbanisti, ovo je prvi put da institucije arhitektonske struke, koje su do sada ostajale po strani, zauzimaju jasan stav. Želimo izraziti posebno zadovoljstvo činjenicom da se ova struka, bez obzira na njezin prirodni interes, u slučaju Cvjetnog trga svrstala na stranu javnog interesa i interesa građana.

Cijeli tekst Zajedničke izjave DAZ-a, UHA i HKA može se pročitati na ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.