hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Apel gradskim zastupnicima: Ne dajte mu još jedan proračun!

Aktivisti i aktivistkinje Prava na grad i Zelene akcije održali su danas prosvjednu akciju ispred Gradske skupštine na kojoj su od gradskih zastupnika zatražili da glasaju protiv donošenja proračuna za 2017.

Pravo na grad i Zelena akcija apeliraju na zastupnike Skupštine Grada Zagreba da na današnjoj sjednici Skupštine ne podrže prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017.

U posljednjih 16 godina vladavine gradonačelnik Bandić potrošio je preko 150 milijardi kuna našeg novca pri čemu nije riješio glavni infrastrukturni problem Zagreba: gospodarenje otpadom.

Grad Zagreb na odlagalište Jakuševac godišnje baci oko 155 milijuna kuna. Toliko bi se novca moglo zaraditi kada bi Grad osigurao odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada koje se ondje odlažu te ih prodavao na tržištu sekundarnih sirovina. Zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada Europska komisija je u svom izvještaju iz 2015. Zagreb smjestila na posljednje mjesto od 28 glavnih gradova EU u odvajanju i recikliranju otpada.

Nedavnim smanjenjem broja odvoza miješanog otpada bez unaprjeđenja sustava odvajanja i režimom naplate koji opet nije osigurao da se naplata vrši prema količini stvarno proizvedenog otpada, smeće nam je došlo do grla. U nekim dijelovima grada kante su pretrpane smećem, u drugima se odvoze poluprazne, a većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. Takav sustav odvoza je nepravedan, a Visoki upravni sud nedavno ga je proglasio i nezakonitim.

U dosadašnjih 16 godina gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem nije bila u stanju stvoriti sustav gospodarenja otpadom na korist stanovnika Zagreba, pa ne vjerujemo da će to učiniti ni ubuduće. Odnos gradske vlasti prema otpadu kao smeću, a ne kao vrijednom resursu jedan je od glavnih simptoma opće rasipnosti i bahatosti u upravljanju našom imovinom i resursima.

Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017. je samo još jedan u nizu poteza kojima gradonačelnik Bandić kupuje političku podršku uoči izbora zanemarujući ulaganje u razvoj glavne gradske infrastrukture.

Stoga vas pozivamo: ne dajte mu još jedan proračun!

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.