hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Aktivisti ZA razvili transparent na zgradi Ministarstva gospodarstva

Pb150060

Danas u 11:00h je nekoliko aktivista Zelene akcije na zgradi Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva razvilo veliki transparent s kritikama na prijedlog energetske strategije.

Vlada RH je 10. studenog predstavila javnosti prijedlog nove Strategije energetskog razvitka RH i otvorila jednomjesečnu "javnu raspravu". Zelena akcija smatra prijedlog strategije lošim i zahtijeva njegovu temeljitu doradu.

Ministarstvo izbjegava provedbu Strateške procjene utjecaja na okoliš i provodi manjkavu javnu raspravu

Kliknite i pošaljite svoj komentar na prijedlog - Strategije energetskog razvitka RH

"Javna rasprava" koju provodi nadležno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva svodi se na web stranicu posvećenu novoj energetskoj strategiji na kojoj ne postoji ni e-mail adresa na koju bi trebalo upućivati primjedbe, i na seriju skupova po županijama na koje nisu pozivani ni predstavnici okolišnih udruga, a kamoli predstavnici ostalih segmenata zainteresirane javnosti. Pored toga, Ministarstvo za sada ignorira zaključke dva Saborska odbora (za zaštitu okoliša i za prostorno uređenje i graditeljstvo) koji predlažu produženje javne rasprave i upućivanje prijedloga nove Strategije energetskog razvitka RH lokalnim tijelima uprave i samouprave na očitovanje!

Osim provedbe manjkave javne rasprave, posebno skandalozne su najave Ministarstva kako namjeravaju izbjeći jednu od ključnih sastavnica već usvojene europske legislative na području zaštite okoliša: provedbu Strateške procjene utjecaja na okoliš (SPUO) za sve strategije koje bi mogle imati utjecaja na okoliš pa tako i za prijedlog nove energetske strategije!

Ovim prijedlogom, dio energetske struke i Vlada RH pokazuju potpuni nedostatak razvojne vizije i baziraju prijedlog Strategije na ponavljanju onog što su druge zemlje pogrešno radile u prošlosti. U sva tri razrađena scenarija, cinično nazvana "plavi", "zeleni" i "bijeli", planirani rast potrošnje energije je isti (44 % do 2020. godine, a EU planira smanjiti ukupnu potrošnju za 9 % do iste godine uz još veću energetsku učinkovitost), i sva tri nas guraju u sve veću energetsku ovisnost o uvozu fosilnih goriva i predviđaju gradnju termoelektrana na ugljen i/ili nuklearnih elektrana.

Pozivamo sve građane/ke, institucije i poduzeća da se aktivno uključe u javnu raspravu, posjete našu web stranicu www.zelena-akcija.hr , podrže naše dolje predložene zahtjeve te upute svoje kritike Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva:

Poštovani gospodine Polančec,

Prijedlog nove Strategije energetskog razvitka RH smatramo lošim i u suprotnosti s proklamiranim ciljevima iz glavnog razvojnog dokumenta Vlade RH "Strateški okvir za razvoj 2006.-2013.".

Stoga Vam, u okviru javne rasprave na koju ste pozvali javnost, upućujemo sljedeće zahtjeve:

  1. zahtijevamo preispitivanje pretjeranih projekcija porasta potrošnje energije,
  2. protivimo se uvrštavanju nuklearnih elektrana i termoelektrana na ugljen u strategiju, pogotovo bez određivanja njihovih mogućih lokacija,
  3. zahtijevamo provedbu Strateške procjene utjecaja na okoliš na prijedlog Strategije,
  4. zahtijevamo širu javnu raspravu unutar koje bi se organizirali javni skupovi barem na županijskim razinama, a prijedlog Strategije uputio tijelima lokalne uprave i samouprave na očitovanje.

Kontakt: Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije, 098 385650

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.