hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Akcija: Zelena akcija kritički komentira Plan gospodarenja otpadom za Grad Zagreb, 01.06.2006

Im000010

Jutros u 7:30, aktivisti Zelene akcije održali su mirni prosvjed ispred zgrade gradskog poglavarstva na Trgu Stjepana Radića. Prosvjed je zamišljen kao predstavljanje velikog nerazmjera između predviđenih investicija u termičku obradu otpada i prevencije nastanka istog.

Utrka za milijunima eura predviđenim za riješavanje problema otpada u gradu

Jutros u 7:30, aktivisti Zelene akcije održali su mirni prosvjed ispred zgrade gradskog poglavarstva na Trgu Stjepana Radića. Prosvjed je zamišljen kao predstavljanje velikog nerazmjera između predviđenih investicija u termičku obradu otpada i prevencije nastanka istog. Plan gospodarenja otpadom predviđa i raspoređuje 161,4 milijuna eura za spaljivanje otpada, 4,5 milijuna eura za recikliranje te 0 eura za prevenciju nastanka otpada što je neprihvatljivo s obzirom na visoko postavljene ciljeve (stopa od 50% recikliranog otpada do 2025. godine).

Pročitajte Priopćenje za medije i Komentare na “Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba” .

Veoma je značajna činjenica da je Plan gospodarenja otpadom donesen i odobren u potpunosti bez javne rasprave i sudjelovanja javnosti iako je Zelena akcija višekratno kroz medije i službenim putem davala do znanja da želi sudjelovati u procesu.

Zelena akcija pozdravlja neke dijelove i preporuke Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba (u daljnjem tekstu PGO) kao što je preporuka da se odvoz otpada naplaćuje po količini proizvedenog otpada umjesto dosadašnje tarife koja se obračunavala po veličini stambenog objekta.

Jedine mjere predložene u PGO koje bi trebale povećati recikliranje, su 15 novih recklažnih dvorišta u Zagrebu, no veoma je izgledno da takve mjere neće povećati svijest građana ili količinu recikliranog otpada. Također studija odbija analizirati financiranje implementacije sustava prikupljanja otpada "od vrata do vrata" sa uključenim kompostiranjem, navodeći bez istraživanja kako je taj sustav "preskup".

Zelena akcija od gradskog poglavarstva zahtjeva ukidanje odluke o prihvaćanju ovakvog plana gospodarenja otpadom dokle god se u proces ne uključe sve zainteresirane strane!

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.