hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

600 građana uručilo prijave Inspekciji

P2170956

Danas je održana prva akcija na koju smo pozvali grupu "Živi zid za Varšavsku". 600 građana je sudjelovalo u akciji urudžbiranja prijava Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za vezanih za Detaljni plan uređenja (DPU) bloka na Cvjetnom trgu. Veći dio građana je osobno uručio prijave, a jedan dio će ih predati poštom.

Živi zid za Varšavsku je grupa u koju su se uključili građani radi aktivnog sudjelovanja u akcijama obrane pješačke zone u Varšavskoj. Građani se i dalje mogu uključiti davanjem osobnih podataka na www.nedamovarsavsku.net

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je 27. veljače 2008. zaprimilo prijavu Prava na grad i Zelene akcije Urbanističkoj inspekciji Ministarstva na Detaljni plan uređenja spornog bloka uz Cvjetni trg. Iako je Ministarstvo 11. ožujka 2008. u medijima potvrdilo da je zaprimilo prijavu te da će odgovoriti na nju u roku tjedan dana, to se do danas nije dogodilo. Ministarstvo je prema odredbama članka 285. Zakona o prostornom uređenju i gradnji bilo dužno odgovoriti na prijavu no niti požurnica 20. listopada 2008. niti prosvjedna akcija ispred Ministarstva na tu temu 7. studenog 2008. nisu pomogli.

Ministarstvo graditeljstva na čelu s ministricom Dropulić je više godina u Gradu Zagrebu servisiralo dogovor Sanader - Bandić i dozvoljavalo nelegalnosti poput onih navedenih u prijavi Prava na grad i Zelene akcije prije dvije godine. Zanimljiva je i činjenica da je Ministarstvo graditeljstva tek iz trećeg pokušaja potvrdilo lokacijsku dozvolu Grada Zagreba za ulazno - izlaznu rampu u Varšavskoj dok je u međuvremenu IGH, u kojem ministrica Dropulić ima poveći broj dionica, ušao u projekt Hoto grupe kao projektant građevinske jame.

Isto tako nije slučajno što je gradonačelnik Bandić na dan posljednjeg prosvjeda u Varšavskoj izjavio kako potpuno podržava "Cvjetni prolaz" kao i "Ban Centar". Naime "Cvjetni prolaz" Hoto grupe i "Ban centar" IGH su interesno povezani projekti i funkcioniraju kao spojene posude. Da bi realizirali oba projekta s kojima su interesno povezani predstavnici Grada Zagreba (koji izdaje dozvole za projekte) i predstavnici MZOPUG (koje potvrđuje te iste dozvole) uzajamno si pogoduju. Očito je da realizacija projekta "Ban centar" svojim tempom prati realizaciju projekta "Cvjetni".

Treba podsjetiti javnost da je prilikom izmjena GUP-a u srpnju 2007. Ministarstvo izravnim dogovorom s predstavnicima gradske vlasti omogućilo podizanje koeficijenta izgrađenosti sa 3,0 na 4,5 za blok Hoto grupe i još 15 donjogradskih blokova, bez zakonom propisane javne rasprave, jedan dan prije sjednice Skupštine. Time je u svim donjogradskim blokovima omogućen onaj koeficijent koji je već od prije bio osiguran za blok u kojem će se graditi Ban centar.
Građani iz Živog zida za Varšavsku su danas zahtijevali od nadležnog Ministarstva da po prijavi Prava na grad, Zelene akcije te okupljenih građana ukine sporni Detaljni plan uređenja te time do daljnjeg zaustavi projekt Hoto grupe i radove u Varšavskoj. Isto tako od Ministarstva očekujemo da zbog niza nepravilnosti pozitivno riješi žalbe stanara na Rješenje o zauzimanju javno - prometne površine koje je Grad Zagreb 21. siječnja protupropisno izdao izvođaču radova u Varšavskoj ulici.

Tekst prijave podnesene Ministarstvu pročitajte u prilogu.

Dokumenti

 Zahtjev Ministarstvu za inspekcijskim nadzorom i ukidanjem Detaljnog plana uređenja 

PDF 61.7 KB

Fotografije s akcije u visokoj rezoluciji - 600 građana uručilo prijave Inspekciji

PDF 4.74 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.