hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

300+ organizacija zahtijeva od Bidena da zaustavi izvoz LNG-a

Cop28

Preko 300 organizacija iz više od 40 zemalja svijeta objavilo je pismo pozivajući Bidenovu administraciju da odustane od podrške ukapljenom prirodnom plinu (LNG) na UN-ovim klimatskim pregovorima u Ujedinanjim Arapskim Emiratima (COP28).

Organizacije traže zaustavljanje izdavanja dozvola za nove LNG terminale u Sjedinjenim Državama i kraj financijske i diplomatske potpore za LNG na globalnoj razini.

Očekuje se da će Sjedinjene Države, sada najveći izvoznik LNG-a na planeti, udvostručiti izvoz do 2027. godine. Predloženi cjevovod u SAD-u, koji još nije u izgradnji, predstavlja pravu ugljičnu bombu, koja prijeti emitiranjem preko 1400 milijuna metričkih tona emisija ugljičnog dioksida (CO2) godišnje — što je ekvivalentno emisijama 378 novih elektrana na ugljen.

"Svaki pritisak za postupno ukidanje svih fosilnih goriva na COP-u propast će ako vodeći svjetski izvoznik LNG-a ne pokaže znakove promjene smjera", stoji u pismu. “Pozivamo Bidenovu administraciju da se tijekom COP-a javno obveže da neće davati daljnje regulatorne, financijske ili diplomatske potpore za LNG u Sjedinjenim Državama ili bilo gdje u svijetu.”

Američka Export-Import Bank (EXIM) nedavno je odobrila potporu robnom trgovcu Trafigura za osiguranje spekulativnih oklada na globalnom LNG tržištu. Iako je Bidenova administracija dala regulatorno odobrenje za terminale kao što je Alaska LNG, tek treba odobriti velike projekte koji su na čekanju u ili blizu Meksičkog zaljeva, kao što je Venture Globalov Calcasieu Pass 2 (CP2) — najveća prijava za izvoz koju je američko Ministarstvo energetike ikada razmatralo.

Potpisnici pisma objavili su sljedeće izjave:

“Širenje smrtonosnog plina u Sjedinjenim Državama prijetnja je zajednicama posvuda. Od tzv. zona žrtvovanja gdje se vadi frakirani plin do mjesta u Aziji gdje milijuni žive uz opasnu plinsku infrastrukturu, više LNG-a je slijepa ulica koja šteti našim ljudima, rekla je Lidy Nacpil iz organizacije Asian Peoples’ Movement on Debt & Development. “Na COP-u nam je jako potrebno odvažno vodstvo za brzu i pravednu tranziciju energetskog sustava na 100 % obnovljivu energiju. Predsjednik Biden može voditi, ali mora odmah promijeniti sjmer i zaustaviti širenje LNG-a.”

“Došla sam u Dubai jer Bidenova administracija kod kuće ne sluša”, rekla je Melanie Oldham, osnivačica organizacije Better Brazoria: Clean Air and Water. “Zajednice poput moje žive u sjeni procvata LNG-a. Ako se ova infrastruktura ne zaustavi, to znači više zona žrtvovanja i više emisija.”

"Budući da je ukidanje fosilnih goriva vodeća tema na COP28, sada je vrijeme da Bidenova administracija jednom zauvijek zaustavi izvoz LNG-a", rekao je Ben Goloff iz Centra za biološku raznolikost. "Sjedinjene Države dijele dozvole za nove plinske izvozne terminale kao da sutra ne postoji. Naša nova analiza pokazuje da podrška Bidenove administracije novim projektima na fosilna goriva poništava koristi smanjenja emisija u okviru Zakona o smanjenju inflacije, a nova postrojenja za izvoz LNG-a motor su ovog katastrofalnog stroja."

“Suočeni smo s jasnim znanstvenim konsenzusom da nećemo imati sigurnu i stabilnu klimu ako nastavimo koristiti i širiti fosilna goriva. Ne samo da je SAD postao najveći izvoznik LNG-a, već je Bidenova administracija bombardirana prijedlozima za nove izvozne terminale koji bi mogli učetverostručiti kapacitet izvoza LNG-a iz SAD-a”, rekla je Kelsey Crane, viša savjetnica za politike u organizaciji Earthworks. "Ukoliko Sjedinjene Države ne preokrenu smjer, globalni i domaći klimatski ciljevi bit će nedostižni, ekološka nepravda produžena, a jug Zaljeva u SAD-u i Globalni jug će biti žrtvovani u ime lažnih rješenja."

“Ako predsjednik Biden nije voljan suprotstaviti se LNG-u, onda je njegovo klimatsko nasljeđe u velikim problemima”, rekao je Lukas Ross, viši programski voditelj u Friends of the Earth US. “Sjedinjene Države ne mogu propovijedati o klimatskoj akciji u Dubaiju ako su spremne razmotriti ogromne nove projekte kod kuće kao što je CP2.”

“Dok su Sjedinjene Države najveći izvoznik LNG-a, Japan je najveći uvoznik. Obje države poriču svoju povijesnu odgovornost za klimatsku krizu i dovođenje zajednica u opasnost. Moramo stati zajedno diljem svijeta i reći da ne želimo više LNG-a”, rekla je Ayumi Fukakusa, zamjenica izvršnog direktora Friends of the Earth Japan.

“LNG terminal na otoku Krku u Hrvatskoj izgrađen je unatoč velikom protivljenju lokalne i regionalne zajednice. Hrvatska sada planira povećati kapacitete terminala za 100 posto i to zajedno s Austrijom i Bavarskom kako bi dovele plin u Njemačku, koja već ima u planu šest novih terminala. Dokazano je da se potražnja za plinom u Europi smanjuje. Pa se postavlja pitanje kome su zapravo u interesu ovi terminali? Možda SAD-u kao najvećem izvozniku LNG-a u EU?”, rekla je Marija Mileta, potpredsjednica Zelene akcije (Friends of the Earth Croatia).

“Kao povijesni najveći svjetski zagađivač, Sjedinjene Države ne mogu tvrditi da su klimatski šampion dok izvoze LNG pun metana diljem svijeta, produbljujući klimatsku krizu”, rekao je Russell Armstrong, viši direktor za kampanje i zagovaranje u Hip Hop Caucusu. „Licemjerje je da je s jedne strane naša vlada konačno shvatila potrebu reguliranja velikih zagađivača kod kuće, dok s druge strane nastavlja žrtvovati populacije Globalnog Juga uključujući Afro-američku, hispansku i druge populacije, kako bi izvozila LNG po sve alarmantnijim stopama diljem svijeta, zadržavajući druge zemlje ovisnima o fosilnim gorivima. Ovdje na COP-u, SAD mora ozbiljno pristupiti postupnom i potpunom ukidanju fosilnih goriva što uključuje zaustavljanje izvoza LNG-a.”

“Prema sadašnjoj politici predsjednika Bidena, očekuje se da će izvoz plina porasti do 2035. Ova administracija je usmjerila milijarde dolara poreznih obveznika u LNG projekte u Sjedinjenim Državama i inozemstvu”, rekla je Allie Rosenbluth, voditeljica programa Sjedinjene Države u Oil Change International. "Ako Biden želi pokazati da je doista klimatski vođa, na klimatskim pregovorima UN-a mora prekinuti svu podršku LNG-u i podržati postupno, potpuno, pošteno, brzo i financirano ukidanje fosilnih goriva."

"Kao stanovnik zajednice na prvoj crti, svim srcem razumijem i zalažem se za imperativ brzog, pravednog i postupnog ukidanja fosilnih goriva", rekla je Roishetta Ozane, direktorica The Vessel Project of Louisiana i financijska koordinatorica u Texas Campaign for the Environment. “Naša zajednica snosi najveći teret negativnih utjecaja uzrokovanih vađenjem i spaljivanjem ovih goriva. Kao majka koja odgaja djecu sa zdravstvenim problemima uzrokovanim zagađenjem iz ovih industrija, razumijem utjecaje na ljudski život. Sjedinjene Države moraju prestati ljude stavljati na posljednje mjesto i moraju nas konačno staviti na prvo mjesto.”

“Luda jurnjava za plinom nije ništa drugo nego blokada budućnosti obnovljive energije u jugoistočnoj Aziji. Zemlje poput Sjedinjenih Država plasiraju laži prikazujući plin kao tranzicijsko gorivo, dok naši ljudi i okoliš plaćaju visoku cijenu”, rekao je Krishna Ariola iz organizacije Youth for Climate Hope Philippines. „Osim utjecaja LNG-a na okoliš i klimu, nova plinska postrojenja znače veće račune za struju i sporiji prijelaz na obnovljive izvore energije. Zašto dopuštamo da LNG truje naše vode, uništava biološku raznolikost i tjera nas dalje u klimatski kaos?”

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.