hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Prostorne politike

D%c5%beamija 5

Akcija u sklopu kampanje "Vratite magnoliju" (2018.)

Cilj našeg djelovanja na području prostornih politika jest održivo i participativno upravljanje prostorom. Aktivnosti su usmjerene na prepoznavanje različitih funkcija kojima trebaju služiti prostorne politike (ekološke, socijalne, društvene), promoviranje rješenja i načina donošenja odluka koje ih uzimaju u obzir te poticanje i osnaživanje građana i građanki da aktivno sudjeluju u donošenju tako definiranih prostornih odluka.

Prostor, i način na koji je organiziran, dio je naše svakodnevnice. O njemu ovisi ostvarenje naših prava i kvaliteta našeg života. Zbog važnosti prostora za svakodnevni život, velika je i njegova ekonomska vrijednost. Prenamjene načina korištenja prostora u Hrvatskoj još uvijek predstavljaju vrlo čest način stvaranja nove vrijednosti. S obzirom da je odluka o prenamjenama odluka s visokom mogućnošću diskrecijskog odlučivanja, iznimno su izraženi rizici da se te odluke donose u prevladavajućem privatnom interesu, a zanemarujući ili umanjujući pritom ekološke, socijalne i društvene potrebe.

Neki od najvećih rezultata rada na ovoj temi su:

  • najveća kampanja civilnog društva "Ne damo Varšavsku" koja je otvorila mnogobrojna pitanja o upravljanju Gradom Zagrebom, aktivirala tisuće građana i građanki te zaustavila daljnje devastacije poput onih na Cvjetnom trgu i Varšavskoj ulici (2006.-2011.);    
  • unošenje pozitivnih odredbi u zagrebački Generalni urbanistički plan (GUP) 2013. godine kao direktni rezultat kampanje za Varšavsku;
  • sprječavanje štetnih izmjena GUP-a 2020. god. kojima se planirala dozvoliti izgradnja na većem broju zelenih i rekreacijskih zona.

Kampanje: 

  • Kampanja protiv devastacije Cvjetnog trga u Zagrebu (1995.)        
  • Kampanja za biciklističke staze u Zagrebu (2000.-2002.)    
  • "Ne damo Varšavsku" (2006.-2011.)
  • "Vratite Magnoliju" (2018.)      
  • “Dosta je” - kampanja vezana uz zagrebačke probleme u prostornom planiranju, gospodarenju otpadom i prometu (2019. - 2020.)

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.