hr en
  • change the contrast
  • change the font

Pravo i zaštita okoliša

Pnovno

Pravo na zdrav okoliš jedno je od temeljnih ustavnih prava svih u Republici Hrvatskoj.

Pravo zaštite okoliša relativno je mlado pravno područje koje se ubrzano razvija zadnjih 50-ak godina. Taj se razvoj uglavnom odvijao kao razvoj međunarodnih instrumenata zaštite okoliša, putem raznih vrsta sporazuma među državama, koji su se onda implementirati i prilagođavali pojedinim državama. Hrvatska kao članica obveznica je i niza EU propisa iz područja zaštite okoliša.

Propise iz područja prava okoliša okvirno možemo podijeliti u sljedeća područja:

  • propisi kojima se štite pojedine sastavnice okoliša (npr. zrak, voda, tlo, more, kulturna baština itd.);
  • Propisi koji uređuju subjektivna prava u odnosu na okoliš (pravo na informacije o okolišu, na sudjelovanje u postupcima u kojima se odlučuje o okolišu, pravo na pristup sudovima radi ostvarenja prava koja se odnose na okoliš, pravo na naknadu štete zbog narušenog okoliša itd.);
  • propisi za provedbu politika zaštite okoliša (razni planovi i programi, sheme trgovanja emisijama, porezno zakonodavstvo, subvencije itd.).

Kroz temu prava zaštite okoliša, u Zelenoj akciji prije svega nastojimo informirati i educirati građane i građanke o temama zaštite okoliša, njihovim pravima i mogućnostima. Ujedno, nastojimo im osigurati besplatnu pravnu pomoć u zaštiti okoliša i očuvanju prirode.

Međutim, aktivističko djelovanje u zaštiti okoliša zahtjeva i poznavanje raznih drugih propisa koji su bitni za sigurno i učinkovito aktivističko djelovanje, a koji sami po sebi ne spadaju u područje prava zaštite okoliša (pravo na javno okupljanje, prekršajno zakonodavstvo, referendumsko pravo, izvlaštenje, odštetno pravo itd.). Sve to temu prava zaštite okoliša u Zelenoj akciji čini iznimno dinamičnim i opsežnim područjem djelovanja.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.