hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Znanstvenici upozoravaju da je europska priroda u opasnosti, a više od 100.000 građana poziva EU da očuva vlastite zakone o zaštiti prirode

Img 2633 copy

Sveobuhvatno istraživanje europske prirode koje je Europska komisija objavila jučer (20.05.2015) ukazuje na ugroženost divljih vrsta i staništa diljem Europe. Istraživanje dolazi upravo u trenutku kada Europska komisija prijeti oslabljivanjem ključnih zakona za zaštitu prirode.

Sveobuhvatno istraživanje europske prirode koje je Europska komisija objavila jučer (20.05.2015) ukazuje na ugroženost divljih vrsta i staništa diljem Europe.1 Istraživanje dolazi upravo u trenutku kada Europska komisija prijeti oslabljivanjem ključnih zakona za zaštitu prirode.2 Naime, Europska komisija provodi procjenu učinkovitosti (tzv. „fitness check”) provedbe direktiva o pticama i staništima kao dio šireg deregulacijskog plana.

Ukoliko ih se provodi pravilno, dokazano je da ove direktive mogu biti učinkovite, donoseći jasne pogodnosti za bioraznolikost kao i značajnu društvenu i ekonomsku korist.3

Izvještaj o stanju prirode zaključuje da je mreža zaštićenih područja Natura 2000, uspostavljena ovim Direktivama, "imala važan pozitivni utjecaj na stanje očuvanja divljih vrsta i stanišnih tipova." No, "puni potencijal mreže tek treba ostvariti" a implementacija nije ni približno potpuna.

U utorak 12. svibnja više od 100 nevladinih organizacija diljem Europe pokrenulo je internet kampanju „Krik za prirodu“ koja ima za cilj obranu direktiva o pticama i staništima. Ova kampanja omogućuje građanima EU da sudjeluju u javnim konzultacijama Europske komisije i tako sačuvaju zakonodavstvo koje štiti prirodu u Europi. Ove dvije direktive prepoznate su kao jedno od najjačih oruđa u svijetu u zaštiti životinja, biljaka i staništa od izumiranja. Zahvaljujući tom zakonodavstvu, Europa danas ima najveću svjetsku mrežu zaštićenih područja, Natura 2000, koja obuhvaća petinu europskog kopna i 4% mora. Do sada je već više od 100.000 ljudi sudjelovalo u javnim konzultacijama koje je na tu temu pokrenula Europska komisija, zahtijevajući njihovo očuvanje.

Zelena akcija se također pridružila europskoj kampanji te ovim putem još jednom pozivamo građane da poruče Europskoj komisiji kako priroda ne smije postati žrtvom deregulacijske politike koja ide u korist biznisa, a nauštrb ostatka društva.

Komentare Komisiji možete poslati ovdje.

1 Izvještaj o stanju prirode (The State of Nature report) je sveobuhvatna procjena stanja prirode u državama članicama EU. Temelji se na podatcima i izvješćima o napretku u implementaciji Direktiva o pticama i staništima koje šalju države članice.

2 Unatoč jasnoj potrebi ulaganja većih napora u zaštitu prirode, političari iz Europske komisije pokrenuli su proces evaluacije Direktive o pticama i Direktive o staništima, otvarajući mogućnost njihovog razvodnjavanja.

3 http://www.sciencemag.org/content/317/5839/810.abstract

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.