hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena uprava Grada Zagreba ne smije dopustiti spaljivanje otpada!

Spaljivanje miješanog otpada, čija je priprema predviđena u sklopu budućeg zagrebačkog Centra za gospodarenje otpadom (CGO), dovest će do velikih financijskih i okolišnih šteta koje se trebaju i mogu izbjeći primjenom boljih i dostupnih rješenja.

Poruka je to koju je ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreb uputila Zelena akcija. Jedna od tema današnje sjednice je nova Studija izvodljivosti za CGO kojom izrađivač, tvrtka Ekonerg, želi progurati spaljivanje otpada. “Zagreb treba donijeti Plan gospodarenja otpadom koji se neće temeljiti na neispravnim argumentima, već dokazano najboljim tehnologijama sortiranja i recikliranja otpada koje su primijenjene diljem Europe”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Zelena akcija pozdravlja što je Grad Zagreb napokon krenuo u izgradnju postrojenja koja će omogućiti zatvaranje odlagališta Jakuševec. No, smatraju da pritom radi veliku grešku jer za obradu miješanog otpada razmatra samo opcije pogona koji pripremaju otpad za spaljivanje u cementarama, energanama, termoelektranama i drugim industrijskim postrojenjima. Spaljivanje otpada donosi iznimne štete za okoliš i zdravlje, što je dokazano na brojnim primjerima u Hrvatskoj i inozemstvu. Sada se postavlja pitanje hoće li Zagreb ponoviti tuđe greške ili ih izbjeći odabirom boljih rješenja”, poručio je Košak.

Zelena akcija od Grada zahtijeva da za obradu miješanog otpada odabere moderno postrojenje visoke učinkovitosti sortiranja. “Umjesto spaljivanja vrijednih resursa, iz otpada treba izvući maksimalan postotak sirovina za reciklažu”, rekao je Košak. Ostatak se treba neutralizirati za korištenje u građevinskoj industriji, a minimalan dio se potom odlaže na odlagalište biološki neaktivne mase. Implementacija ove tehnologije traje jednako kao i tri koje je Grad predložio. “Prema tom rješenju ide niz gradova diljem Europe. Oni su shvatili da ih spaljivanje koči u ispunjenju EU ciljeva za recikliranje i da je ono izuzetno skupo, a bit će još skuplje jer EU uvodi porez za štetne emisije od spaljivanja”, pojasnio je Košak.

Košak smatra neodgovornim pozivanje na primjer Sofije ili Ljubljane, koje skupo plaćaju spaljivanje otpada drugdje, zbog čega pokušavaju izgraditi vlastite spalionice koje pak EU i razvojne banke ne žele financirati. Takav se scenarij spominje kao izgledan i za Zagreb, ako Grad ne odabere bolje rješenje. “Zagreb treba slijediti primjere poput Barcelone, Trevisa, Kiela ili Leipziga koji su odlučili stati na kraj spaljivanju i provesti strategije maksimalnog smanjenja i recikliranja otpada”, dodao je Košak.

Loša nacionalna politika gospodarenja otpadom i spalioničarski lobi godinama pritišću  Zagreb da odabere spaljivanje otpada, bilo u tuđem ili u vlastitom dvorištu. “Sada je prilika da Zagreb konačno dokaže da može bolje”, istaknuo je Košak. Smatra kako bi pristajanje na lošu tehnologiju, pod izlikom da je već implementirana u drugim hrvatskim županijama, značilo odustajanje od transformativne i progresivne zeleno-lijeve politike. “Zelena akcija od svojih argumetiranih stavova i borbe za zdrav i čist okoliš neće odustati, neovisno tko upravlja Gradom”, zaključio je Košak.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.