hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija pokreće kampanju "tjedan bez plastike"

Logo web za2

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3.7.) organizira "Tjedan bez plastike", od 2.7. do 6.7.2018. U sklopu tjedna održat će se mnoštvo aktivnosti s ciljem edukacije građana_ki o štetnosti jednokratnih plastičnih materijala za okoliš i društvo, s ciljem promocije održivih i dostupnih alternativa te s ciljem utjecanja na nositelje vlasti kako bi unaprijedili legislativu čime bi se smanjila proizvodnja i potrošnja štetnih plastičnih materijala.

Hodogram aktivnosti "tjedna bez plastike":
 

PONEDJELJAK, 2.7.
Radionica izrade platnenih vrećica u suradnji sa zadrugom HUMANA NOVA
;
Frankopanska 1, 18h

UTORAK, 3.7.
Performans „Koliko dugo možemo ovako izdržati?“ i press konferencija za medije;   Glavni kolodvor, 10h
Mobilni edukativni štand - podjela platnenih vrećica i info materijala;   od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića, 10:30-12h
Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic;    FB i Instagram Zelene akcije

SRIJEDA, 4.7.
Akcija skupljanja otpadnog tekstila u suradnji sa Humanom Novom;   Frankopanska 1, 10-17h
Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic;   FB i Instagram Zelene akcije

ČETVRTAK, 5.7.
Projekcija filmova (Bag it, Open your eyes);    Art Park, 21h
Tribina (Humana Nova, Freewa, Špeceraj, Zero Waste Croatia Lifestyle, Break Free From Plastic Movement, Prijatelji životinja, Incite Code TBC);   Art Park, 19:30h
Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic;    FB i Instagram Zelene akcije

PETAK, 6.7.
Izložba fotografija plastičnog otpada i održivih rješenja;    Frankopanska 1, 11-17h
 

____

Jednokratni plastični materijali poput plastičnih vrećica, boca, slamki, plastičnih pakiranja, štapića za uši te posudica, tanjura i pribora za jelo, danas su najveći zagađivač okoliša, godišnje ubijaju velik broj morskih životinja i ptica te stotinama godina zagađuju naša mora, tlo i pitku vodu.

To je neodrživ odnos prema okolišu i društvu, što je napokon prepoznala i EU nedavnim donošenjem Strategije za borbu protiv plastike te predlaganjem EU Direktive o jednokratnoj plastici. Sukladno tome, u Hrvatskoj će se, primjerice, do 2025. potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti za 10x u odnosu na danas, a postoje i brojne druge obaveze smanjenja jednokratnih plastičnih materijela koje iziskuju hitnu akciju na svim razinama.

Hitno se mora smanjiti potrošnja i proizvodnja plastičnih vrećica i ostalih plastičnih materijala za jednokratnu uporabu te stimulirati uporaba okolišno prihvatljivih alternativa. To se odnosi na platnene vrećice, košare i cekere koji se mogu višekratno upotrebljavati jednako kao i staklene i alu boce za piće. Tu spadaju i kompostabilne vrećice, ambalaža, pribor za jelo i štapići za uši te ostali materijali koji se mogu ponovno uporabiti ili kompostirati za razliku od štetnih jednokratnih plastičnih materijala.

Aktivnostima u sklopu ovog tjedna želimo pokazati  građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale te izvršiti pritisak na nositelje vlasti da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane_ke demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu uporabu.

Napominjemo da su sve aktivnosti besplatne. Vidimo se!

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.