hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija pokreće kampanju "Srpanj bez plastike"

Srpanjbezplastike za webpost

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, petu godinu zaredom poziva vas da se pridružite kampanji “Srpanj bez plastike”.

Cilj kampanje je potaknuti građane i građanke da se okrenu ponovnoj uporabi kao rješenju za zagađenje jednokratnom plastikom, a donositelje odluka na kreiranje politika koje će omogućiti brži razvoj sustava za ponovnu uporabu i otvaranje novih, zelenih radnih mjesta.  

Nakon pet godina kampanja za smanjenje jednokratne plastike, i ove godine nastavljamo sa zagovaračkim i edukativnim aktivnostima kojima obilježavamo globalnu borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom. Iako trenutno očekujemo prvi mali pomak u zakonodavstvu, izazovi i pitanja koji su pred nama bili prije pet godina ostaju isti - kako i čime zamijeniti ovisnost društva o jednokratnoj plastici, kako to ostvariti i kojim putem krenuti? 

Kampanja se odvija u okviru nacionalne kampanje “Zajedno bez plastike” koju Zelena akcija provodi u suradnji s Udrugom za zaštitu prirode i održivog razvoja SUNCE, kao i u okviru europske kampanje #WeChooseReuse u suradnji s pokretom Break Free From Plastic

Problematiku korištenja jednokratne plastike tematizirat ćemo atraktivnim performansom koji će se održati u četvrtak 1.7. povodom početka obilježavanja kampanje “Srpanj bez plastike”.  Performansom ćemo pozvati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da bude što ambicioznije te da ne propusti priliku da Hrvatska kao država članica EU postane primjer uspješnih mjera za postizanje ciljeva EU Direktive o smanjenju jednokratne plastike.

U suradnji s Art Park Zagreb, 13. srpnja s početkom u 17 sati, ćemo u parku Ribnjak održati niz edukativnih aktivnosti za građane i građanke s ciljem promocije sustava za ponovnu uporabu kao odgovora na zagađenje jednokratnom plastikom. Edukativne aktivnosti uključuju postavljanje izložbe SINGLE USE VS. REUSE, edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama te projekciju filmova Priča o plastici / Story of Plastic”, 4’ i Naše more smeća / Notre Mer de Déchets, 26′. Nakon toga slijedi kratki razgovor o tome gdje stoji Hrvatska po pitanju borbe protiv zagađenja plastikom.

PROGRAM KAMPANJE "SRPANJ BEZ PLASTIKE" : 

  • ČETVRTAK (1.7.2021.)

/ Performans i konferencija za medije / Trg kralja Tomislava / 9:00

  • ČETVRTAK (8.7.2021.)

Informativni štand: Time's up, REUSE your cup / Park Zrinjevac / 18:00 - 20:00
 

  • UTORAK (13.7.2021.)

/ Izložba - “SINGLE-USE VS. REUSE” / Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 17:00 - 23:00

/ Edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama (prijave timova do 12.7. na ovoj poveznici) / Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 19:00 - 20:30

Projekcija filma “Priča o plastici” 4' i “Naše more smeća” 26' / Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 21:15 - 21:45

Razgovor "Jednokratna plastika u RH" / Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 21:45 - 22:15

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.