hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija nagrađena za projekt Solarne akademije na Šolti

1

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 05. lipnja, projekt Zelene akcije „Solarna Akademija za Jugoistočnu Europu“ je osvojio prestižnu globalnu nagradu za održivost koju dodijeljuje Energy Globe u suradnji s agencijama Ujedinjenih Naroda UNEP, UNIDO i UNICEF. Za nagradu je bilo prijavljeno čak 6000 projekata, a osvojio ju je 151 projekt iz isto toliko zemalja. (www.energyglobe.info)

U okviru prigodnog „Tjedna dobre prakse“ (Global Best Practice Week), na web stranici koja omogučuje upotrebu web alata za veće korištenje održivih energetskih tehnologija, odnosno obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, ukratko su predstavljeni svi dobitnici. Na web stranici se navodi da je projekt „Solarna Akademija za Jugoistočnu Europu“ jedinstveni primjer kako jedan napušteni i devastirani vojni objekt može volonterskim radom biti pretvoren u međunarodno prepoznati edukativni centar za okolišna pitanja, postavši mjesto privlačno za mlade ljude koji žele učiti više o zaštiti okoliša i zelenim tehnologijama.

Kako ove godine istječe desetogodišnji period na koji je Zelena akcija dobila objekt na korištenje od Vlade Republike Hrvatske, Zelena akcija je odlučila zatražiti produljenje ugovora o korištenju objekta. Šolta je izrazito poželjna lokacija za daljnje odvijanje ovog programa, ne samo zbog ljepote otoka već i zbog izuzetno visoke razine očuvanosti okoliša te potencijala za ekološki i socijalno održivi razvoj.

Ova nagrada je još jedan u nizu dokaza da su energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije ključ u zadovoljenju budućih energetskih potreba, stoga još jednom pozivamo Vladu RH da odustane od gradnje zastarjelih i izrazito štetnih projekata kao što je treći blok termoelektrane na ugljen u Plominu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.