hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija dobila novog predsjednika!

Img 4950

U srijedu, 23. rujna, izborna skupština Zelene akcije izabrala je Luku Tomca za novog, osmog po redu, predsjednika Zelene akcije (ZA), nakon njegovog dugogodišnjeg aktivističkog angažmana u Zelenoj akciji.

Luka Tomac je u Zelenu akciju došao kao volonter prije više od 15 godina te je kao voditelj Aktivističke grupe Zelene akcije sudjelovao u kreiranju te provedbi brojnih javnih kampanja i akcija. Od 2012. godine, u Zelenoj akciji vodi program Klimatskih promjena što je ostao  fokus njegovog programskog rada do danas. Radio je na kampanjama poput “S.O.S za Jadran” i “Zaustavimo Plomin C”, sudjelovao na desetak UN-ovih klimatskih pregovora širom svijeta te kroz različite međunarodne projekte i kampanje uspješno povezivao stručnost na temi klimatskih promjena s kreativnim aktivizmom. Član je upravnog odbora Zelene akcije dugi niz godina, a u zadnja dva mandata obavljao je i dužnost potpredsjednika udruge. Dodatno, nekoliko je godina bio član upravnog odbora najveće globalne mreže organizacija za zaštitu okoliša, Friends of the Earth International.

Na ovotjednoj Skupštini je izabran i novi upravni odbor Zelene akcije u sastavu:  Luka Tomac, Enes Ćerimagić, Dora Sivka, Marija Mileta, Marko Košak, Bernard Ivčić i Željka Leljak Gracin. Skupština je izabrala i novi nadzorni odbor u sastavu: Mirela Travar, Sven Janovski i Ivan Novosel. I na kraju, članice i članovi ZA usvojili su i novi Strateški plan za period 2020. do 2024. godine kao i  Financijske i narativne izvještaje.   

Dosadašnja predsjednica Zelene akcije, Željka Leljak Gracin, nakon četiri izuzetno uspješne godine na čelu udruge, nije se ponovno kandidirala za predsjednicu, ali ostaje i dalje raditi u Zelenoj akciji. Posvetit će se daljnjem razvoju programa Pravo okoliša, vođenju mreže okolišnih pravnika, Justice & Environment, te radu u vladinu Savjetu za razvoj civilnog društva.  Članice i članovi Zelene akcije zahvalili su joj na odličnom vođenju udruge te još jednom čestitali na ostvarenim uspjesima tokom njena mandata. U protekle četiri godine zaustavljena je izgradnja spalionice otpada u Zagrebu, pokrenuto je niz  kampanja protiv štetnih projekata poput krčkog LNG terminala, dana podrška mnogim lokalnim inicijativama, a pokrenute su i nove poput inicijative “Vratite magnoliju”, itd. Ovi uspjesi nikako ne bi bili mogući bez njezinog promišljenog i motivirajućeg vodstva kako profesionalnog tima ZA, tako i aktivista i volontera te vanjskih partnera Zelene akcije.

Fotogalerija je na poveznici.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.