hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zakon o golfu - tema ovogodišnje proslave Dana planeta Zemlje

Građani Republike Hrvatske su protiv izvlaštenja privatnih vlasnika i prodaje javnog zemljišta izravnom pogodbom za potrebe gradnje golf terena i ne smatraju golf strateški važnim, pokazalo je istraživanje koje je na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika proveo GfK centar za istraživanje tržišta.

Građani su protiv izvlaštenja i prodaje javnog zemljišta za izgradnju golf terena !

Građani Republike Hrvatske su protiv izvlaštenja privatnih vlasnika i prodaje javnog zemljišta izravnom pogodbom za potrebe gradnje golf terena i ne smatraju golf strateški važnim, pokazalo je istraživanje koje je na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika proveo GfK centar za istraživanje tržišta. Nešto više od trećine (37 posto) građana je upoznato bar djelomično sa Zakonom o golf igralištima, o njemu je nešto čulo 34 posto građana, a potpuna novost je bio za njih 29 posto.

Za 29 posto građana je potpuno neprihvatljivo izvlaštenje vlasnika zemlje za gradnju bolnica, autocesta ili škola, za 23 posto uglavnom nije prihvatljivo, za 31 posto je uglavnom prihvatljivo, a za 11 posto je u potpunosti prihvatljivo.

Međutim, izvlaštenje za gradnju golf igrališta ili hotela je potpuno prihvatljivo za svega 1 posto građana, za 8 posto je uglavnom prihvatljivo, a neprihvatljivo je za 84 posto građana, od čega je za gotovo dvije trećine (63 posto) potpuno neprihvatljivo. Što se tiče mogućnosti prodaje zemljišta tijela javne vlasti bez javnog natječaja, što predviđa Zakon o golf igralištima, potpuno je neprihvatljivo za čak 70 posto građana, a njih još 19 posto to smatra uglavnom prihvatljivim. Svega četiri posto građana smatra prodaju javnog zemljišta bez javnog natječaja prihvatljivim, od čega jedan posto to ocjenjuje prihvatljivim u potpunosti. Više od polovice građana, čak 57 posto, smatra da razvoj golfa uopće ne predstavlja strateški interes Republike Hrvatske, 24 posto smatra da je to uglavnom točno, a svega devet  posto se slaže da je razvoj golfa naš strateški interes (jedan posto u potpunosti).

A koliko golf strateški bitnim smatra hrvatska Vlada najbolje ilustrira podatak da još uvijek nije donesena uredba kojom se „uređuju minimalni standardi, sadržaji i uvjeti za golf igralište... i druga važna pitanja koja se odnose na realizaciju projekata izgradnje i gospodarskog korištenja golf igrališta na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske“. Naime, Vlada je prema samom Zakonu o golf igralištima trebala donijeti uredbu trideset dana nakon stupanja na snagu Zakona, dakle najkasnije 31. siječnja,  što znači da je prekršila vlastiti zakon.
 

Udruge su najavile daljnje akcije pa će tako Dan planete Zemlje  22.04. posvetiti upravo Ukidanju Zakona o golf igralištima uz poruku „Zaustavimo otimačinu šuma i polja“, a aktivnosti će se održati paralelno u Dubrovniku, Puli, Splitu i Zagrebu.

Zagrepčane pozivamo da u subotu 25.04.2009. dođu na Zrinjevac od 9.00 do 15.00 sati, gdje će se uz već tradicionalni eko-plac moći poslati protestni e-mail za zahtjevom za ukidanje Zakona  o igralištima za golf, te će se skupljati poruke na veliku razglednicu – pozdrav sa zadnje rupe.

Dokumenti

Istraživanje: "Što građani Hrvatske misle o Zakonu o igralištima za golf?" 

PDF 681 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.