hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zajedničko priopćenje ZA, GONG-a i Transparency Internationala povodom prijedloga zakona o golfu

Zelena akcija, GONG i Transparency International traže povlačenje iz saborske procedure Zakona o golf igralištima jer je neustavan, nepravedan i budući izvor netransparentnosti, pogodovanja, korupcije i otimačine!

Zakon o golf igralištima predlaže da Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju na zahtjev investitora (vlasnika većinskog dijela zemljišta za golf teren), po tržišnoj cijeni prodati bez provedbe javnog natječaja do 30%  površine zemljišta potrebnog za formiranje neizgrađene građevinske čestice (Članak 11). Povrh toga investitor može izvlastiti (odnosno oduzeti vlasnicima zemlje) i do 20% ukupne površine golf terena (Članak 9). To znači da investitor koji želi izgraditi golf teren mora imati samo 50% ukupne površine u svom vlasništvu, dok preostalih 50% može dobiti po povoljnoj cijeni mimo javnog natječaja i postupkom izvlaštenja.

stovremeno s ovim Prijedlogom zakona u saborskoj proceduri je i Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu koji predlaže prenamjenu poljoprivrednog zemljišta za golf igrališta bez naknade. Time se otvara put smanjivanju i uništavanju poljoprivrednih površina izjavila je Jagoda Munić iz Zelene akcije u ime Zelenog Foruma  - mreže udruga za zaštitu okoliša.

Vanja Škorić iz GONG-a je izjavila kako je neprihvtljivo da prijedlog ide u hitnu proceduru jer nema nikakvih zakonskih osnova za ovakav postupak. Također je dovela u pitanje proglašavanje golfa pitanjem od državnog interesa čime je izjednačen sa gradnjom autocesta ili pitanjima obrane RH. Naposljetku - dodala je - ovaj je Zakon protuustavan jer Ustav jamči pravo vlasništva i poduzetničku slobodu.

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala naglasio je kako je zakon školski primjer podilaženju investitorima i ostavlja veliki prostor za korupciju jer ne postoje definirani kriteriji po kojima netko dobiva pravo graditi golf terene. Također, neshvatljivo je kako u trenutku kad se ulažu toliko napori u suzbijanje korupcije uopće može u saborsku proceduru ući zakon koji praktički legalizira otimačinu zemlje.

Za više informacija:
Jagoda Munić, Zelena akcija, 098 1795690, jagoda@zelena-akcija.hr
Vanja Škorić, GONG, 091 4825  457
Zorislav Antun Petrović, Transparency International, 098 71927

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.