hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Za referendum o srđu!

Dubrovkinje i Dubrovčani trebaju moći ostvariti svoje pravo da sami odlučuju o budućoj namjeni platoa na Srđu - to nije bitno samo zbog legitimnosti odluke o načinu na koji će se Dubrovnik dalje razvijati, nego i zbog razvoja modela sudioničke demokracije u kojemu će građani u cijeloj Hrvatskoj aktivno sudjelovati u procesima donošenja svih onih političkih odluka koje utječu na njihove živote.

Kako bi doprinijeli ovom procesu, GONG i Transparency International Hrvatska izrazili su podršku Organizacijskom odboru za referendum u Dubrovniku te, na konferenciji za medije ispred dubrovačke palače Sponza povodom početka prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma u Dubrovniku, pozvali sve zainteresirane da i sami podrže ovu inicijativu koliko mogu - potpisima i volontiranjem.

Predstavnica GONG-a, Nives Miošić-Lisjak, govorila je o važnosti ove inicijative za sveukupni razvoj demokracije u Hrvatskoj. Naglasila je kako, unatoč brojnim administrativnim preprekama i zakonskim nejasnoćama, Dubrovčani i Dubrovkinje imaju priliku izboriti se za pravo da sami odluče o projektu koji godinama izaziva prijepore i dijeli, umjesto da ujedinjava zajednicu. Jedino odluka donesena na referendumu imat će legitimitet i omogućiti daljnji razvoj Dubrovnika sukladno željama njegovih građana.

Zorislav Antun Petrović iz TIH-a naglasio je kako je u zemlji u kojoj vlada klijentelizam i sumnja na nedeklarirane sukobe interesa, povjerenje građana u institucije vlasti moguće vratiti jedino ukoliko im ta ista vlast prepusti moć odlučivanja o projektima s dalekosežnim posljedicama. Neispunjavanje predizbornih obećanja vezanih uz referendum o projektu na Srđu produbljuju sumnje građana u namjeru gradskih otaca da na svojim funkcijama doista zaštite javni interes. Četiri godine Dubrovčani čekaju da gradonačelnik tu točku dnevnog reda predloži na sjednici gradskog vijeća. Stoga je pozvao građane i građanke Dubrovnika da svojim potpisima prisile gradonačelnika Vlahušića na ispunjavanje obećanja iz predizborne kampanje – raspisivanje referenduma za projekt na Srđu.

Ivan Vigjen, ispred Organizacijskog odbora za referendum pozvao je sve svoje sugrađane i sugrađanke ne samo da daju svoj potpis, već i da se priključe kampanji i volontiraju nekoliko sati na štandovima za prikupljanje potpisa. Naglasio je da jedino ujedinjavanjem snaga oko ove inicijative građani i građanke mogu dobiti priliku iskazati svoj stav ZA ili PROTIV, umjesto da tu odluku prepuste 25-orici vijećnika i vijećnica Gradskog vijeća.

Više informacija dostupno je na internetskoj stranici: www.dubrovnikreferendum.com

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.