hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Vladu RH ne zanima mišljenje javnosti o nacionalnoj klimatskoj politici

48299006082 7f11204157 k

Zelena akcija traži od Vlade RH produljenje trajanja javnog savjetovanja o nacionalnom energetskom i klimatskom planu na 30 dana. Trenutni rok od četiri radna dana je krajnje neprimjeren, a cijeli proces netransparentan.

Naime, Vlada RH je u petak, 11. prosinca, otvorila javno savjetovanje za Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan RH za razdoblje 2021.-2030. u trajanju od samo četiri radna dana. Taj bi dokument trebao biti glavna os i vodilja nacionalne klimatske politike te je izravni produkt Pariškog klimatskog sporazuma prema kojem sve države potpisnice trebaju objaviti svoje nacionalne planove. 

Ovime se nastavlja netransparentan proces jer je i 2018. godine javno savjetovanje oko prvog nacrta Plana trajalo samo četiri radna dana, između Božića i Nove godine.  Na taj način Vlada RH onemogućava javnost, udruge, privatni sektor te razne institucije da kvalitetno svojim komentarima pridonesu poboljšanju ovog važnog dokumenta. 

Zelena akcija također smatra kako je očigledna nezakonitost u samom postupku donošenja ovog Plana. Naime, Zakon o zaštiti okoliša propisuje minimalan rok od 30 dana za sudjelovanje javnosti u postupcima u kojima je ono propisano. To se pravilo odnosi i na sudjelovanje javnosti u vezi sa strategijama, planovima i programima koji se odnose na okoliš, a što uključuje i postupke izrade njihovih izmjena i dopuna. Nesporno je kako je ovdje u pitanju dokument koji će imati značajan utjecaj na okoliš i klimu zbog zvojih mjera te za koji interes javnosti postoji i od ranije. Također, i prema Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, bilo je potrebno organizirati široku javnu raspravu, a ne samo kratko internetsko savjetovanje što se, naravno, nije dogodilo.

Manjak ambicije u klimatsko-energetskim politikama i nacionalnim ciljevima RH, vlada je potvrdila i manjkom ambicije u uključivanju javnosti u kreiranje najbitnijih propisa u doba klimatske krize.  Zelena akcija još jednom poziva Vladu RH da klimatske promjene kao i politike za njihovo suzbijanje shvati ozbiljno te provede transparentan postupak koji uključuje široku javnu raspravu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.