hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Vlada ne odustaje od spornih odredaba u novom Zakonu o šumama kojima se omogućava prenamjena šuma u kampove i igrališta za golf! – pošaljite prosvjedno pismo Saboru i Vladi

482584556 940da4ab47 o

Na dnevnom redu 13. sjednice Hrvatskog sabora trebala bi se naći i rasprava na temu izmjena i dopuna Zakona o šumama, te bi odluka o njegovom usvajanju mogla biti donesena već sutra.

Podsjetimo, ovim se Zakonom otvara prostor prenamjeni šuma i šumskog zemljišta u igrališta za golf, kampove, ali i u druge namjene, ukoliko je to predviđeno prostornim planom ili za potrebe provedbe strateškog projekta u skladu s kontroverznim Zakonom o strateškim investicijskim projektima.Time se zapravo na mala vrata žele legalizirati odredbe neustavnog i ukinutog  Zakona o igralištima za golf te prenamijeniti šume u igrališta za golf.

Kako Vlada Republike Hrvatske u Konačnom prijedlogu i dalje ustraje na spornim, štetnim i neustavnim odredbama, Zelena akcija / FoE Croatia od Sabora RH traži:

  1. Da se iz Prijedloga zakona izbace odredbe kojima se igrališta za golf i kampovi proglašavaju šumama posebne namjene. Igrališta za golf i kampovi nikako ne mogu biti klasificirani kao šume posebne namjene, već jedino kao rekreacijske i turističke zone kako je to i definirano prostornim planovima.
  2. Nedopustivo je da šume posebne namjene proglašava Ministarstvo dekretom, te smatramo kako je  potrebno u donošenje takve odluke uključiti i županijske skupštine.
  3. Da se iz Zakona izbace odredbe Kojima Vlada Republike Hrvatske može pojedine šume i šumska zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske izdvojiti iz šumskogospodarskog područja za potrebe provedbe strateškog projekta od interesa za Republiku Hrvatsku, sukladno posebnom propisu koji uređuje strateške investicijske projekte Republike Hrvatske.
  4. Da se uvedu zaštitni mehanizmi koji štite šume i šumsko zemljište od prenamjene u građevinsko.
  5. Da se iz Zakona izbaci odredba da se opožarene površine šuma mogu privesti drugoj kulturi 5 godina od opožarenja.

Ovom prilikom ponovno pozivamo sve građanke i građane da pošalju prosvjedno pismo te jasno daju do znanja da golf igrališta nisu šume i da se zakonom šume moraju štititi, a ne uništavati. Pismo možete potpisati ovdje nakon čega će biti poslano svim klubovima zastupnika u Saboru te Vladi RH.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.