hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Virtualna ‘šetnja’ recikliranim imanjem Vukomerić

Web slika a3

Zelena akcija je 5. ožujka, u suradnji s udrugom ZMAG, održala "Virtualnu 'šetnju' recikliranim imanjem Vukomerić” za učenike_ce i profesore_ice Klasične gimnazije u Zagrebu, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te učenike Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku.

Ova je aktivnost održana u sklopu A.3. Program terenske edukacije o održivom razvoju projekta “Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti”.

Matko Šišak iz ZMAG-a - udruge koja već 20 godina djeluje na području zaštite okoliša te na podizanju svijesti građana_ki o održivom razvoju kroz praktične radionice i edukacije - nas je putem platforme Zoom proveo održivim imanjem Vukomerić na kojem i sam živi već 20-ak godina.

Kroz zanimljive slike i priče, pokazao je na različitim primjerima kako se može živjeti kvalitetno u skladu sa prirodom i kako na temelju suradnje možemo izgraditi jedan kvalitetan odnos s prirodom.

Saznali smo puno o održivoj gradnji bez upotrebe visoke tehnologije, u kojoj se koriste prirodni materijali poput trske, ovčje vune, zemlje, kamena, drveta ili slame. To su prirodni materijali iz lokalnih izvora i ne koriste puno energije za transport i samim tim su uklopljeniji u okoliš. Upoznao nas je i s permakulturnim pokretom kao platformom koja sadrži znanja, vještine i alate kojima možemo stvarati vlastita održiva životna rješenja. To znači da naša ljudska kultura može biti trajna ako surađuje s prirodom, a ne da djeluje protiv nje.

Za kraj odgovor na pitanje: Zašto reciklirano imanje? Reciklirano imanje je vođeno idejom recikliranja, ponovne uporabe i smanjenja otpada, učenjem kroz pokušaje i pogreške na vlastitom iskustvu, korištenjem prirodnih i lokalnih materijala te proizvodnjom hrane koja je lokalna i uzgojena za vlastite potrebe.

Cijelo predavanje možete pogledati na poveznici.

---

Ova se aktivnost održava u sklopu projekta "Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti".
Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.