hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Virtualna 'šetnja' održivim gradovima

Predavanje slika za web i youtube

Zelena akcija je 17. veljače, u sklopu Aktivnosti 3. Program terenske edukacije o održivom razvoju, putem Zoom platforme održala "Virtualnu 'šetnju' održivim gradovima" kao promišljanje o održivim gradovima i urbanoj održivosti.

Predavanje je održano za učenike_ce i profesore_ice partnerskih škola: Klasične gimnazije u Zagrebu, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (ŠPUD) i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku (ŠUDIGO).

Ivan Zoković-Cola, aktivan u Pokretu otoka, Zelenoj energetskoj zadruzi, udruzi ZMAG (Zelena mreža aktivističkh grupa) i biciklopopravljaoni Zelene akcije, je tom prilikom predstavio koncept "građanske energije" (eng. community energy) kao decentralizirane proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije kojom upravlja lokalna vlast u suradnji s građanima i građankama te kojom se na lokalnoj razini stvara vrijednost koja ostaje u određenoj regiji. Predstavio je i pozitivne primjere energetske tranzicije i obnovljivog razvoja lokalne zajednice u Hrvatskoj (Križevci, otoci) i svijetu (London - Peckham, Rotterdam, Detroit Zoo - SAD, Samso otok -Danska, Beč). Cilj svih ovih inicijativa je što prije postići ugljičnu neutralnost na području proizvodnje električne energije, transporta i grijanja.

Cijelo predavanje možete pogledati na poveznici.

---

Ova se aktivnost održava u sklopu projekta "Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti".
Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.