hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Uskoro kreće 8. Okolišni filmski festival Zelene akcije

Off web(3)

Osmi E?! - Okolišni filmski festival održat će se od 6. do 8. svibnja u Kinu Kinoteka i Zelenoj akciji u Zagrebu. Ulaz na sav sadržaj je besplatan!

Aktivistička grupa Zelene akcije nastavlja s tradicionalnim festivalom unatoč krizama koje ne jenjavaju. “Ponovno smo s vama u manjem kapacitetu, ali s jednako ambicioznim i bogatim filmskim programom”, poručila je Dora Sivka iz Zelene akcije. Program se sastoji od dokumentarnih, igranih i animiranih filmova, izložbe te predstavljanja i čitanja pobjedničkih priča trećeg izdanja Homo Climaticuma, prve hrvatske zbirke klimatske fikcije.

“Ovogodišnje izdanje pažljivo je osmišljeno kako bi nas u duhu aktivizma, nenasilne akcije i građanskog neposluha odvelo na put svijetom, ali i vratilo kući”, dodala je Sivka. Festival će otvoriti igrani islandski film Halla ide u rat koji govori o nepokolebljivoj 50-godišnjoj aktivistkinji Halli. Taj je film, između ostalog, osvojio nagradu publike na Zagreb Film Festivalu 2018. godine. Blok filmova “prozor u svijet” provest će publiku kroz Brazil, Japan i Francusku i približiti borbe koje prepoznajemo kao svoje: onu za javno zelenilo, onu protiv nuklearne energije i onu za zaštitu Mediteranskog mora od jednokratne plastike. Potom će se gledatelji “vratiti” u susjedstvo i “spustiti se kajacima” po balkanskim rijekama kako bi upoznali ljude koji ih štite. “Na kraju ćemo se upoznati s filozofijom, teorijom i primjerima nenasilnih akcija i građanskog neposluha zajednica od SAD-a, preko Španjolske, Ukrajine i Srbije do Irana, koje se kreativno i beskompromisno bore za bolje i pravednije sutra”, pojasnila je Sivka.

Aktivistička grupa Zelene akcije pripremila je i blok animiranih filmova, prilagođen uzrastu od 7 godina na više, koji će ponuditi različite intimne interpretacije i ideje održivosti te borbe za okoliš i ljudska prava. Program završava blokom igranih filmova i njihovim začudnim, nadrealnim, ali mogućim svjetovima, koji će služiti kao uvod u predstavljanje pobjedničkih priča i pjesama trećeg - ovog puta učeničkog - izdanja Homo Climaticuma.

Dodana vrijednost ovogodišnjeg festivala, kao i prošle godine, jest što su suorganizatori učenici i učenice triju škola s područja Zagreba i Zaboka: Klasična gimnazija, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna te Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. “Učenici i učenice su u sklopu projekta Škole održivosti radili na programu festivala sa svojim mentorima i mentoricama. Doprinijeli su kreativnim idejama, dizajnerskim rješenjima i književnim radovima na što smo izuzetno ponosni”, zaključila je Sivka.

Detaljan program pronađite na službenoj stranici festivala. Facebook događaj pronađite na poveznici.

Gledalište će biti organizirano u skladu s epidemiološkim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  
Medijski pokrovitelji su: H-Alter, Radio Student i srednja.hr

**Festival je organiziran u sklopu projekta "Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti". Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.