hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Upoznajte drugu 'pametnu školu' u Tuzlanskom kantonu

Sapna 2

Osnovna škola Sapna uključena je u projekt "Pametne škole", u kojem je predviđena energetska obnova objekta koja uključuje: termoizolaciju zidova, termoizolaciju stropova, instaliranje sistema grijanja na biomasu (pelet) kao i dopunu instalacija sistema grijanja. Ukupna vrijednost radova na objektu iznosi 61.174,326 eura.

Osnovna škola Sapna izgrađena je 70-tih godina sada već prošlog stoljeća. S radom je počela 1972. godine, a pohađali su je i neki od onih koji su danas zaposlenici škole. Škola je počela s radom pod imenom Filip Kljajić Fićo i pod tim imenom je radila sve do rata 1992. godine, kada je škola pretrpjela značajna oštećenja. Nakon rata škola je obnovljena i svoje aktivnosti nastavila pod imenom Osnovna škola Sapna. Škola je poslije rata brojala preko 1700 učenika i učenica. Uslijed migracija, nepovoljne ekonomske situacije i drugih razloga, u posljednjih 10 godina, došlo je do pada broja učenika, te je u protekloj godini u osnovnoj školi Sapna, nastavu pohađalo oko 780 učenika i učenica.

Učenici i učenice ove škole bilježe uspjehe na različitim poljima. Sudjeluju na kantonalnim i federalnim natjecanjima iz oblasti matematike i likovne umjetnosti. Veoma su aktivne i sportske sekcije ove ustanove, naročito nogometna, košarkaška i odbojkaška sekcija. Veliki značaj škole ogleda se i u činjenici da je osnovna škola Sapna jedina osnovna škola na području općine, te kao takva predstavlja centar svih kulturnih, vjerskih, gospodarskih, zabavnih i drugih društvenih zbivanja.

Mujo Salihović, ravnatelj škole istaknuo je:  “Objekt je u prošlosti bio energetski neučinkovit, te su učenici u zimskom periodu, često prve satove morali provoditi u jaknama i s više odjeće nego što je to uobičajeno. Drugi problem predstavljalo je prokišnjavanje, zbog kojeg smo morali krečiti više puta godišnje. Objekt se, u zimskom periodu, grijao 24 sata dnevno, jer je to bio jedini način da osiguramo kakav takav komfor našim učenicima. Energetskom obnovom škole smatramo da ćemo dobiti učinkovit objekt, u kom će učenicima i zaposlenicima biti ugodno boraviti i obavljati svoje aktivnosti, i koji će zbog poboljšanja estetskih karakteristika biti reprezentativan na području cijele općine. Želio bih izraziti i svoju zahvalnost Centru za razvoj i podršku, koji je organizacijskim sposobnostima i inicijativom, uveliko doprinio da se čitav proces odvija bez poteškoća. Nadzor nad radovima, kao i samo izvođenje radova bilo je na zavidnom nivou. Komunikacija između izvođača radova, nadzornog organa i predstavnika škole bila je odlična. Svaki detalj koji se radio nije išao mimo našeg znanja, te smo o svemu bili pravovremeno obavješteni”.

Jedna od aktivosti u projektu Pametne škole jest i obuka za energetske menadžere koju je pohađalo 40 polaznika, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, među kojima i zaposlenik osnovne škole Sapna, Fahrudin Bešić.

Fahrudin Bešić, suradnik za ekonomsko-financijske poslove i certificirani energetski menadžer: “Utisci koji su ostvareni tokom obuke ostavili su značajnu promjenu na moje poglede prema potrošnji energije i energetskoj učinkovitosti. Jedna od prvih stvari koje namjeravam napraviti jest detaljna analiza potrošnje energenta za dobijanje toplinske energije i usporedba s prethodnim stanjem, kako bih realno pokazao koji su to učinci i benefiti koje energetska obnova donosi našoj školi. Nakon obnove, pored financijskih učinaka i smanjenja potrošnje energije, očekujemo i povećanje komfora, za svoje učenike, zbog kojih mi i jesmo tu. Sigurno je da će se povećati i sigurnost naših učenika i učenica. Provođenje mjera EE ima učinka i na estetske karakeristike škole i obzirom na značaj iste, smatram da ćemo postati ponos i ogledalo naše općine, također smatram da ćemo biti primjer suvremene škole”.

Po završetku građevinskih radova bit će upriličena i svečanost povodom otvaranja obovljenje škole.

Projektom "Pametne škole" je predviđeno, između ostalog i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Osnovna škola Sapna je druga škola u kojoj se izvode građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti.

„Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole“ naziv je 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP), Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton; Brodsko –posavska županija; Zelena akcija, Zagreb i Brodsko ekološko društvo, Slavonski Brod.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.