hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Uključite se u javnu raspravu o zagrebačkom GUP-u

Dsc 0405

Generalni urbanistički plan (GUP) grada Zagreba jedan je od ključnih razvojnih dokumenata kojime se uvelike određuju prioriteti i smjer razvoja našeg grada. U prilogu su komentari na GUP koje su sastavili Zelena akcija, Pravo na grad i neovisni stručnjaci te vas pozivamo da ih slobodno koristite i do 14. kolovoza poštom pošaljete (dio ili u cijelosti) Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada, Sektor za prostorno i urbanističko planiranje, Ulica Republike Austrije 18, 10000 Zagreb. Primatelj i adresa također su naznačeni i u privitku.

Usprkos velike važnosti GUP-a, ili baš zbog toga, gradonačelnik Bandić želi što više isključiti građane_ke Zagreba iz procesa donošenja. Prvo je početkom srpnja želio da zastupnici_ce Gradske skupštine usvoje izmjene GUP-a bez ikakve javne rasprave. Kada mu to nije pošlo za rukom, stavio je javnu raspravu upravo u periodu kada je najmanje građanki u Zagrebu – od 31. srpnja do 14. kolovoza. Također, nisu predvidjeli slanje komentara e-mailom, već je to moguće napraviti isključivo poštom.

Ovim izmjenama GUP-a omogućava se ogromna količina izgradnje na prostoru Hipodroma i Velesajma, donose se štetne izmjene za prometnu infrastrukturu, olakšava se prekomjerna izgradnja u donjogradskim blokovima, omogućuje se dodatna gradnja u Blatu pod krinkom golf terena te brojne druge štetne izmjene. Zbog toga je važno da se zainteresirani_e uključe u javnu raspravu i pošalju komentare na predložene izmjene, jer ovo je jedna od najvažnijih odluka koje će Grad donijeti u posljednjih nekoliko godina. Sama dokumentacija vezana uz predložene izmjene GUP-a dostupna je ovdje.

Dokumenti

komentari GUP_Zagreb_2019

PDF 99.5 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.