hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Uključite se u javnu raspravu o prikupljanju i naplati otpada u Zagrebu!

Picture11

Pozivamo sve građanke i građane da pošalju svoje komentare na prijedlog Odluke o prikupljanju i naplati odvoza otpada u Zagrebu koji se nalazi na javnoj raspravi do 16. prosinca 2017. godine. Ukoliko Odluka bude usvojena u predstavljenom obliku, neće doći do potrebnog povećanja odvojenog otpada te će se Zagrepčanima_kama i dalje naplaćivati nepravedni mjesečni računi. Stoga je potrebno da građani_ke zahtijevaju spremnike za odvajanje i pravednu naplatu po količini.

Procedura upućivanja prijedloga Odluke i sam sadržaj Odluke pokazuju koliko su gradskim vlastima, predvođenima Bandićem, zaštita okoliša i unaprjeđenje kvalitete života građana_ki Zagreba nebitni. Prijedlog Odluke u javnu je raspravu upućen tek 6 mjeseci nakon što je donesen podzakonski akt s kojim se Odluka trebala uskladiti kako bi se sustav dalje mogao razvijati. Pitanje je bi li i tada prijedlog bio objavljen da nije bilo pritiska građana_ki i oporbenih zastupnika u Gradskoj skupštini koji su zahtijevali dopunu materijala za tematsku sjednicu o gospodarenju otpadom. Naime, ta je sjednica organizirana tako da se na njoj trebalo samo pljeskati dosadašnjim neuspjesima gradskog komunalnog poduzeća i vlasti Milana Bandića. Nekoliko dana prije sjednice, među materijale je uvršten i prijedlog Odluke koji je očigledno ishitreno izrađen. Uz njega nisu priložene nikakve analize te ne donosi dovoljno mjera za unaprjeđenje sustava odvajanja i naplate.

Sadržajno, prijedlog Odluke predstavlja napredak u odnosu na postojeći način prikupljanja otpada jer se propisuje opskrba građana_ki spremnicima za biootpad, vrećama za plastiku i spremnicima za papir na kućnom pragu dostupnim samo korisnicima kojima su namijenjeni. Međutim, te mjere ni blizu nisu dovoljne za unaprjeđenje sustava odvajanja, a posebice zbog načina na koji su organizirane te radi nedostatka njihove kontrole. Npr., što se tiče odvojenog prikupljanja papira, propisuje se odvoz samo 2 puta mjesečno. To je nedovoljno budući da se spremnici za papir napune za manje od tjedan dana nakon čega postaju spremnici smeća. Što se naplate tiče, propisuje se sustav naplate po volumenu spremnika za miješani otpad i broju odvoza, pri čemu će građani_ke birati volumen spremnika. Međutim, bit će im nametnut minimalni volumen, tako da će dobar dio njih opet plaćati više nego što zaista proizvedu. Uz sve to, i dalje se forsira sustav spremnika na „zelenim otocima“ koji su se pokazali neučinkovitima te se ne propisuje nikakvo unaprjeđenje sustava nadzora i kontrole odlaganja pa je vrlo izgledno da će i ove promjene biti kozmetičke naravi.

U Zagrebu se godinama rade samo površne promjene kako bi se stvorio privid da se nešto „dela“, a zapravo se sustav godinama zanemaruje zbog čega svake godine nastaju iste velike količine smeća koje se bacaju na odlagalište Jakuševac. Ista stvar se planira i ovom Odlukom, stoga pozivamo građane_ke da se tome usprotive te da zahtijevaju temeljitije promjene prikupljanja i naplate kako bi mogli lako na kućnom pragu odvojiti otpad te za to biti nagrađeni kroz iznose mjesečnih računa.

Za sudjelovanje u javnoj raspravi potrebno je popuniti obrazac za sudjelovanje u internetskom savjetovanju koji se zajedno sa nacrtom Odluke nalazi na stranicama Grada Zagreba ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.