hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Uključite se u javnu raspravu o budućnosti gospodarenja otpadom u Zagrebu!

Zagreb smece zelenaakcija

Pozivamo građanke i građane da pošalju komentare na prijedlog Plana gospodarenja otpadom Zagreba koji je na javnoj raspravi do 28. veljače 2018. godine. Ukoliko Plan bude usvojen u predloženom obliku, neće doći do potrebnog povećanja recikliranja otpada u Zagrebu, iz Zagrebačke županije će se uvoziti dodatno smeće na obradu i deponiranje, a postoji i mogućnost štetnog spaljivanja. Stoga je potrebno da građani_ke zahtijevaju promjene.

Podsjetimo, posljednji važeći Plan gospodarenja otpadom Zagreba istekao je krajem 2015. godine, što znači da se već više od dvije godine kasni s donošenjem novog Plana. Taj je Plan u sebi sadržavao neambiciozne ciljeve odvajanja i recikliranja. Kao i svi dosadašnji planovi, on se uglavnom bavio planiranjem izgradnje štetne spalionice otpada u sklopu centra za smeće u Resniku, što je kočilo razvoj sustava recikliranja. Trenutni prijedlog Plana donosi ciljeve i mjere recikliranja propisane nacionalnim Planom gospodarenja otpadom. Međutim, većina sredstava u Planu opet je predviđena za izgradnju megalomanskog centra za smeće u Resniku. U taj centar bi se na obradu i deponiranje, osim zagrebačkog, dovozilo i smeće iz Zagrebačke županije.

"To je nastavak realizacije štetnog dogovora gradonačelnika Bandića i županije koji je suprotan temeljnim zakonskim načelima i preporukama nacionalnog Plana gospodarenja otpadom. Uvoz smeća bi dodatno opteretio neodrživ sustav u Zagrebu, čemu se krajem prošle godine usprotivio velik broj gradskih zastupnika_ca i građana_ki", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Osim uvoza smeća, sporna je i tehnologija obrade miješanog otpada koja se planira u centru. Dijelom se u prijedlogu Plana navodi da će ona biti definirana naknadno kroz studiju izvedivosti, ali se dijelom jasno navodi "energetska oporaba ostatnog otpada", što znači njegovo spaljivanje.

"Prije izrade zakonski propisane studije, koja detaljnom analizom treba odabrati okolišno najprihvatljiviju tehnologiju, implicira se da će se miješani otpad spaljivati. To je protuzakonito, a i protivno odluci zastupnika_ca Gradske skupštine iz rujna prošle godine Tada je brisanjem spalionice iz Prostornog plana poručeno kako je spaljivanje otpada neprihvatljivo", dodao je Košak.

Naveli smo samo neke od spornih dijelova prijedloga Plana iz kojih se vidi da gradska vlast po ustaljenom principu ne mari previše za javni interes građana_ki Zagreba i zaštitu okoliša. Opet se nastoje progurati zastarjele ideje zbog kojih je Zagreb dobio sramotnu titulu europske prijestolnice smeća, umjesto da se Plan maksimalno posveti ostvarenju visokih ciljeva recikliranja.

"Da nedostaje volje, vidjeli smo i prošli mjesec kada je donesena Odluka koja neće poboljšati odvajanje niti donijeti pravednije mjesečne račune. Ovaj prijedlog Plana u skladu je s tom lošom odlukom. Stoga pozivamo građane_ke da upute svoje komentare i usprotive se donošenju još jednog dokumenta koji neće značiti puno promjena na bolje", zaključio je Košak.

Za sudjelovanje u javnoj raspravi potrebno je popuniti obrazac koji se zajedno s nacrtom Plana nalazi na stranicama Grada Zagreba ovdje*. Pozivamo građane_ke da sa svojim pitanjima dođu i na javno izlaganje prijedloga Plana 13. veljače 2018. u 17,00 sati u Staru gradskuvijećnicu.

 

Obrazac za sudjelovanje javnosti: http://www.eko.zagreb.hr/default.aspx?id=2365

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.