hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ukinut zakon o igralištima za golf!

Dsc 0712

Danas, 28.10.2011. Hrvatski sabor je ukinuo Zakon o igralištima za golf. To je prvi put da se u obrazloženju Zakona (PRIJEDLOG ZAKONA O PRESTANKU VAŽENJA ZAKONA O IGRALIŠTIMA ZA GOLF, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA), navodi i Zelena akcija te naši argumenti zašto treba ukinuti Zakon o igralištima za golf. Zelena akcija se ovim putem želi zahvaliti svim građanima koji su podržavali kampanju protiv Zakona o igralištima za golf. Više pročitajte u nastavku...

Mi smo doista vrlo rano regirali, prije nego je Zakon o igralištima za golf izglasan u Saboru (16.12.2008) te smo od tada koordinirali intenzivnu kampanju za ukidanje tog Zakona. Osim Zahtjeva za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Ustavnom sudu Republike Hrvatske, organizirali smo i cijeli niz akcija da bi končno došli do cilja da se Zakon o igralištima za golf ukine.

Sve to ne bi bilo moguće bez suradnje sa partnerskim organizacijama – Zelenom Istrom, Pravom na grad, GONGom, Transparency Internationalom Hrvatska, inicijativom Srđ je naš, udrugom Grad i ostalima koji su se priključili borbi protiv igrališta za golf na lokalnom nivou (Eko Zadar, Šibenski građanski forum, Sunce, Eko Krka...). U naporima su nam pomogli i pravni stručnjaci.

Sve to ne bi bilo moguće niti bez volonterskog angažmana brojnih aktivista i aktivistica koji su spremno darovali svoje vrijeme i kreativnost u mnogobrojne i inovativne akcije tijekom proteklih godina, ali ni bez običnih građana koji su nam diljem Hrvatske pružali potporu.

Hvala Vam svima!

Dobro je znati da naš angažman daje rezultate, to nas svakako motivira. Ipak, žalosti me što se ovakvi Zakoni uopće donose i što moramo tri godine krvavo raditi da bi se stavilo izvan snage nešto čega nije smjelo biti da se razmišljalo o javnom interesu i zaštiti okoliša, te da se nije podilazilo investitorima koji doniraju kampanje političkih stranaka.

Također, moram napomenuti da se Ustavni sud Republike Hrvatske nikad javno, u tri godine, nije očitovao na naš Zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o igralištima za golf. Ta šutnja je znakovita pa se može postaviti pitanje – je li pravosuđe neovisno od politike? Voljela bih da se ubuduće ne moramo baviti lošim zakonima poput ovog, a ukoliko se već budemo morali, da ih onda u roku od par mjeseci ukida Ustavni sud.

Ukidanjem Zakona o igralištima za golf je ostvaren cilj, ali naš veći i važniji cilj da zaustavimo uništavanje prirodnih resursa i njihovu privatizaciju još nije dostignut i morat ćemo još puno raditi na sprečavanju uništavanja i zagađenja okoliša i prirode, ali i na promoviranju ekonomskog razvoja manje štetnog za okoliš i korisnijeg za cjelokupno društvo.

U tom djelovanju i dalje računamo na vašu pomoć! Još jednom vam veliko hvala!

Jagoda Munić, voditeljica Programa zaštite prirode u Zelenoj akciji.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.