hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Udruge naoružane pravnim instrumentima u borbi za okoliš!

Press1

Danas su vodeće udruge članice Zelenog foruma, održale tiskovnu konferenciju prilikom koje su upoznale javnost o seminaru o pravu okoliša za nevladine organizacije

Novi Zakon o zaštiti okoliša je stupio na snagu 2.11.2007. Iako udruge Zelenog foruma nisu bile zadovoljne sudjelovanjem javnosti u postupku donošenja ovog Zakona, ipak su uspjele izmijeniti u saborskoj raspravi neke ključne odredbe vezane uz postupke procjene utjecaja na okoliš te uz pristup pravosuđu za udruge građana. Naime Zakon je inkorporirao odredbe nedavno ratificirane Arhuške konvencije koja regulira pristup informacija, sudjelovanje javnosti u donošenju odluka te pristup pravosuđu u okolišnim pitanjima. Prema izmijenjenim odredbama sve udruge za zaštitu okoliša registrirane barem 2 godine mogu pokretati pravne postupke vezane uz okoliš na cijelom području RH bez obzira gdje su registrirane i bez da dokazivanja pravnog interesa.

Predstavnici Zelenog foruma su se osvrnuli i na analizu uspješnosti Zelene deklaracije tj. koliko je zahtjeva Zelenog foruma ušlo u Program Vlade RH za period 2008-2011. Zelena deklaracija je dokument koji predstavlja usuglašena stajališta svih udruga članica Zelenog foruma o pojedinim okolišnim temama te zahtjeve poslane parlamentarnim političkim strankama pred Izbore za Hrvatski sabor 2007, kao što je to bila praksa i za prijašnje parlamentarne izbore. Glavni politički zahtjev u Zelenoj deklaraciji je zabrana privatizacije prirodnih resursa i komunalnih usluga. Zadovoljni smo da će prema novom Programu Vlade biti zabranjena privatizacija šuma, izvora pitke i termalne vode te zabrana privatizacije vodoopskrbe. Nažalost neće biti zabranjena i privatizacija nekih drugih komunalnih usluga poput gospodarenja otpadom, opskrbe plinom, javnog prijevoza itd.

Glavni institucionalni zahtjevi u Zelenoj deklaraciji su se odnosili prvenstveno na jačanje inspekcijskih službi i reformu pravosuđu radi efikasnijeg kažnjavanja prekršitelja okolišnih zakona i zagađivača te osnivanje samostalnog Ministarstva zaštite okoliša koje bi objedinilo upravljanje svim sastavnicama okoliša. Prvi institucionalni zahtjev je Vlada prihvatila i najavila u 2008. godini jačanje inspekcijske službe, primjenu načela «zagađivač plaća» te izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirode, Zakona o prekršajima i Zakona o kaznenom postupku kako bi se omogućilo učinkovito kažnjavanje zagađivača i prekršitelja u području zaštite okoliša. Drugi institucionalni zahtjev Vlada nažalost nije prihvatila i sastavnice okoliša su još uvijek rascjepkane po ministarstvima, a okoliš se sa graditeljstvom nalazi u istom Ministarstvu gdje često to dvoje dolaze u konflikt.

Više o projektu na:
http://www.zeleni-forum.org/bin/view/Zeleniforum/ProjektipravookolisaNews

Deklaracija Zelenog Foruma na:
http://www.zeleni-forum.org/bin/view/Zeleniforum/DeklaracijaZelenogForuma

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.