hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

U okviru projekta „Sava kultura Natura“ obilježen dan Nature 2000

Jučer je diljem Europe obilježen dan ekološke mreže Natura 2000. Tom su prigodom sudionici projekta „Sava kultura Natura“, kojeg Zelena akcija provodi s partnerima Brodskim ekološkim društvom i javnim ustanovama Natura Slavonica, Zeleni prsten i JU Sisačko-moslavačke županije, održali radionicu dionika u Oprisavcima pokraj Slavonskog broda i posjetili značajni krajobraz Gajna.

Inicijativa obilježavanja dana Nature 2000 pokrenuta je 2013. godine kao rezultat španjolskog LIFE projekta – Zbližavanje ljudi s bioraznolikošću, u cilju širenja svijesti o važnosti Natura 2000 područja. Datum 21. svibnja izabran je jer je na taj dan 1992. godine usvojena Direktiva o staništima. Ova Direktiva, zajedno s Direktivom o pticama, dovela je do uspostave mreže Natura 2000, mreže sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Do sada je u ovu ekološku mrežu uključeno oko 30 000 područja na gotovo 20% teritorija EU, što je čini najvećim sustavom očuvanih područja u svijetu. No, Natura 2000 je nepoznata većini građana, stoga je cilj obilježavanja Natura 2000 dana podizanje javne svijesti o Natura 2000 ekološkoj mreži. Svečanost je obilježena različitim aktivnostima provedenim od strane državnih i lokalnih vlasti, institucija, lokalnog stanovništva, nevladinih organizacija, obrazovnih institucija i pojedinaca iz svih 28 zemalja članica Europske unije.

Sudionici projekta „Sava  kultura  Natura“ obilježili su ovaj dan radionicom koja je početni korak ka uspostavi suradničkog vijeća za zajedničko upravljanje zaštićenim područjima na prostoru Brodsko-posavske županije. Uz institucionalne i izvaninstitucionalne dionike kao potencijalne članove budućeg suradničkog vijeća, na radionici su sudjelovali i predstavnici udruga i individualnih proizvođača u Brodsko-posavskoj županiji. Neke od tema rasprave bile su: model zajedničkog upravljanja poplavnim pašnjacima,  održivo korištenje poplavnih nizinskih šuma,  načini suzbijanja invazivnih alohtonih vrsta,  očuvanje prirodnih retencija,  održivi turizam itd.

Po završetku radionice posjećen je i značajni krajobraz Gajna - poplavni prisavski pašnjak s karakterističnom florom i faunom. Riječ je tzv. poluprirodnom staništu na kojem su se razvili pašnjaci krčenjem šuma za potrebe ispaše goveda. Brodsko ekološko društvo, partner na projektu Sava kultura Natura, održava kontinuiranu ispašu stoke na tome području kako područje sukcesijom ne bi opet poprimilo obilježja prvobitnog šumskog staništa te kako se ne bi izgubile rijetke i značajne biljne i životinjske vrste zbog kojih je Gajna zaštićena.

Fotografije s radionice i sa posjeta Gajni možete pogledati ovdje, analizu o sudjelovanju u upravljanju prirodno vrijenim područjima koju smo izradili i prezentirali u sklopu projekta ovdje, a više o aktivnostima u projektu Sava kultura Natura ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.