hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Tražimo internu kontrolu i isprike zbog uhićenja i pritvaranja aktivistice Jagode Munić!

Temeljem uhićenja i pritvaranja aktivistice Zelene akcije, mr. sc. Jagode Munić, dana 22.04.2007. zbog preuzimanja odgovornosti za akciju zauzimanja ulice (Reclaim the streets), poduzete su slijedeće mjere.

1) Uložena je žalba Vijeću Prekršajnog suda u Zagrebu u zakonskom roku, na rješenje o zadržavanju, zbog pogrešne primjene odredbi Zakona o prekršajima. U žalbi se traži da ukidanje predmetnog rješenja te objava isprike Suda zbog očito neosnovanog te neopravdanog zadržavanja.

2) Upućeni su dopisi nadležnim ministrima Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa na odluku o zadržavanju. Zatraženo je pokretanje unutarnje kontrole postupka donošenja odluke o uhićenju i zadržavanju (pritvaranju) kako bi se utvrdila odgovornost i kako se ovakvi neosnovani pritisci na aktiviste civilnog društva ne bi ponovili. Također je zatražena isprika nadležnih Ministara zbog «prejake» mjere uhićenja i zadržavanja za blagi prekršaj. Pošto je akcija u Gundulićevoj izravno vezana za kampanju koju Zelena akcija i Pravo na grad vode protiv projekta Hoto grupe Cvjetni prolaz, a koji ima punu političku potporu gradskih vlasti, postoji sumnja da je do pritvaranja došlo zbog političkog pritiska, s obzirom da za slične prekršaje u Hrvatskoj (neprijavljeni nenasilni skup), prema dostupnim informacijama sudske prakse, aktivisti do sada nisu pritvarani. Stoga je neophodno pokretanje interne kontrole.

3) Kako su i policija i prekršajni sud izjavili kako se ovakva akcija može organizirati i legalno, zatražena je dozvola (04.05.2007) organiziranja istovjetne akcije za datum 20.05.2007, od nadležnih institucija. Ukoliko postoji legalan način da se dozvole za identičnu akciju dobiju, Zelena akcija i Pravo na grad, organizirat će istu jedanput mjesečno, što bi bila prijelazna mjera do trajnog proširenja pješačke zone i zaustavljanja  realizacije projekta Cvjetni prolaz.

Za dodatne informacije i iscrpnije priopćenje:
Jagoda Munić, 098 1795 690
Tomislav Tomašević 098 719253

Dokumenti

Priopćenje za medije

PDF 107 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.