hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Swap party! vol.4 @ Zelena akcija

Swap party 4 fb event cover

Zelena akcija vas poziva na četvrti po redu “Swap party” koji će se održati u srijedu, 30. ožujka, od 17:00 do 19:00 u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1).

Priča o organizaciji Swap party-a se sve više širi i jako nam je drago vidjeti da inspiriraju sve više pojedinaca, pojedinki i organizacija koji organiziraju slične događaje. 

Upravo zato kontinuirano nastavljamo s praksom kojom promoviramo vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe, aktivno se suprostavljajući konzumerizmu i kulturi bacanja.

Dođite i nađite nešto za sebe, a svojim starim, ali očuvanim krpicama nađite nove vlasnike_ce u ugodnom i prijateljskom okruženju!

Poveznica na Facebook događaj

Što je Swap party? 

Swap party (u prijevodu: zabava zamjene odjeće) je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi zamijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti.

Zamjenom, starim stvarima dajemo novi život s novim vlasnicima_cama, a pritom i mi postajemo vlasnici_e novih-starih stvari.

6 razloga zašto otići na Swap party! 

1. Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
2. Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
3. Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
4. Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
5. Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
6. Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

Kako će to izgledati? 

Ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene odjeće ili obuće (koja po mogućnosti nije zgužvana).
Dođete u Zelenu akciju i donesete nam stvari. Tamo ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto.
Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmijenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.

Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni. Također, zasad ne primamo dječju odjeću i obuću. 

Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma! 
Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu.

Vidimo se u srijedu u Zelenoj akciji!

**Događaj će biti organiziran u skladu s epidemiološkim mjerama.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.