hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Šutnjom Ministarstva kulture do rušenja povijesne baštine

1

Jučer je HOTO grupa započela s rušenjem povijesnih zgrada na Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića 6 i Probraženska 6), koje su dio zaštićene cjeline Donjeg grada, radi realizacije projekta kojem se usprotivilo 55.000 građana Zagreba.

Kako bi se izbjegla negativna reakcija javnosti, s izdavanjem potvrde glavnog projekta čekalo se osam mjeseci da prođu lokalni izbori, kao što se i s rušenjem čekalo da većina građana ode izvan Zagreba na godišnje odmore.

Ovim povodom inicijativa Pravo na grad i Zelena akcija održali su tiskovnu konferenciju na krovnoj terasi u Varšavskoj ulici, gdje su govorili: Jagoda Munić (Zelena akcija), Snješka Knežević (Društvo povijesničara umjetnosti), Vera Petrinjak Šimek (Zastupnica u Skupštini Grada Zagreba) te Teodor Celakoski (Pravo na grad).

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nije nikad odgovorilo na prijavu protuzakonitog detaljnog plana uređenja urbanističkoj inspekciji, čime je omogućilo izdavanje dozvola Gradu Zagrebu, koji nije prihvatio niti jednu od žalbi stanara bloka.

Institucija koja je imala instrumente i obavezu spriječiti rušenje na Cvijetnom trgu je Ministarstvo kulture, odnosno Vijeće za kulturna dobra pri Ministarstvu, koje bi trebalo štititi najstarije povijesne zgrade što čine ambijentalnu vrijednost trga. Pravo na grad i Zelena akcija su opetovano tražili od Ministarstva kulture da se očituje o projektu te da zaštiti ove dvije zgrade od rušenja. Društvo povjesničara umjetnosti također je zatražilo od Ministarstva kulture da se spriječi rušenje ovih zgrada. Svi zahtjevi za očitovanjem Ministarstva kulture naišli su na ignoriranje i šutnju.

Jagoda Munić iz Zelene akcije rekla je da taj projekt sustavno podupire Gradsko poglavarstvo pa je Gradski zavod za zaštitu kulturne i prirodne baštine, umjesto da zaustavi i zabrani, dopustio rušenje povijesnih zgrada. Dodala je da su iskoristili sve moguće zakonske mehanizme kako bi državne i gradske institucije zaustavile projekt, ali su naišli na potporu projektu i podilaženje investitorima umjesto na potporu javnom interesu.

Snješka Knežević rekla je u ime Odbora za baštinu i prostor Društva povjesničara umjetnosti da se ruše dvije povijesne kuće te da se počinje realizirati projekt koji od početka ide pogrešnim smjerom - lokacija je pogrešna i predimenzionirana struktura. Objekt će, kada se izgradi, dominirati na trgu i poništiti njegov identitet, dodala je. Ruši se kuća Granitz na Preradovićevu trgu 6, izgrađena 1886., koja je bila povijesno mjesto hrvatskog novinstva. Istaknula je da nisu protiv transformacije jer grad od nje živi, ali ona mora biti skladna i respektirati postojeće stanje, a ne se nametati. "Tim projektom dobit će se trg u funkciji novoga komercijalnog objekta", rekla je Knežević.

Zastupnica u Gradskoj skupštini Vera Petrinjak-Šimek rekla je da će lobirati za većinu u toj skupštini kako bi se preispitao 'nebulozni zaključak' Gradskog poglavarstva o javnom interesu u tom projektu kojeg nema ni u tragovima. Rekla je i kako je zagrebački gradonačelnik ss Hoto grupom potpisao 'skandalozni ugovor' po kojem će grad financirati rampu i rekonstrukciju infrastrukture u bloku Varšavske ulice, to jest sufinancirati privatni projekt.

Na kraju je Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao kako ne namjeravaju odustati u borbi protiv najštetnijih elemenata projekta - uzimanja dijela pješačke zone u Varšavskoj ulici. Ocijenio je da projekt, osim što devastira prostor i kulturnu baštinu, pokazuje i da je izravno povezan s devastacijama institucija i pravne države. Najavio je da će cilj njihova daljnjeg rada biti ključne institucije koje omogućuju beskonačnu korupciju i divljanje kapitala u prostoru. To nije razvoj, nego otimačina hrvatskog prostora i kulturnih dobara, rekao je Celakoski.

Za više informacija:
Teodor Celakoski, Pravo na grad, mob 091 3335256

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.