hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Stop kažnjavanju zabrinutih građana!

Crop

Udruge Eko-Pan Karlovac i Zelena akcija oštro osuđuju nerazmjerno korištenje prisile prema građanima koji ukazuju na probleme zagađenja okoliša i ugrožavanja zdravlja i života ljudi. Naime, jučer 8. svibnja 2012. godine, prema navodima svjedoka, dvoje građana uhićeno je prilikom prosvjednog performansa kojim su željeli ukazati na dugotrajno nerješavanje problema zagađanja zraka ispuštanjima iz crpne stanice Grad u Karlovcu.

Nakon prekršajne obrade jednom od dvoje uhićenih određeno je sedmodnevno zadržavanje u pritvoru!

Informacije o problemima s radom crpne stanice Eko Pan je zaprimio tijekom mjeseca studenog 2011. godine. Već tada pojedini građani obratili su se Vodovodu i kanalizaciji d.o.o., tražeći objašnjenja i rješenje problema, obzirom na širenje smrada iz kruga rada crpne stanice Grad. Zaprimljeni odgovori potvrdili su probleme s radom, te je obećano najhitnije rješavanje problema. Također, obećano je da će podnijeti izvještaj o svim poduzetim radnjama, što do danas nije učinjeno. Obzirom da se narednih mjeseci situacija nije promijenila te nisu zaprimljene informacije o poduzetim radnjama u cilju uklanjanja problema, tijekom veljače 2012. upućena je prijava Inspekciji zaštite okoliša.U međuvremenu Eko Pan zaprimio je pozive drugih građana koji su se požalili na iste probleme i iskazali opravdani strah za zdravlje i živote svih građana grada Karlovca. Od strane Eko Pana je također podnesena prijava, Državnom inspektoratu i Inspekciji zaštite okoliša sa sjedištem u Zagrebu. S obzirom na višemjesečno nerješavanje problema koji otežavaju normalan život građanima razumljiva je zabrinutost građana i njihov apel za pomoć putem prosvjednog preformansa. Želimo naglasiti da je u Hrvatskoj, temeljem Arhuške konvencije, zabranjeno ikakvo kažnjavanje, gonjenje ili uznemiravanje osoba koje ukazuju na okolišne probleme. Tražimo stoga da se ovakav nepotreban progon hitno obustavi te da se institucije Hrvatske države pridržavaju svojih obveza prema građanima, a koje proizlaze iz Arhuške konvencije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.