hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Što je PEEN?

Važan čimbenik u provođenju Sveeuropske strategije biološke i krajobrazne raznolikosti je uspostavljanje Sveeuropske ekološke mreže. Zemlje sudionice su se složile da mreža treba biti uspostavljena do 2005. godine.

Sveeuropska ekološka mreža (PEEN)

Važan čimbenik u provođenju Sveeuropske strategije biološke i krajobrazne raznolikosti je uspostavljanje Sveeuropske ekološke mreže. Zemlje sudionice su se složile da mreža treba biti uspostavljena do 2005. godine. Nacionalni napori oko uspostave ekološke mreže i međunarodne suradnje trebali bi omogućiti uspostavu PEEN-a.

Kao podršku uspostavi Sveeuropske ekološke mreže Vijeće Europe je oformilo Odbor stručnjaka kako bi razvili Sveeuropsku ekološku mrežu (STRA-REP). Odbor je uspostavljen 1997. godine u okviru Vijeća Europe i u nadležnosti Vijeća za Sveeuropsku strategiju biološke i krajobrazne raznolikosti (STRA-CO).

PROJEKT LIFE III CRO-NEN - USPOSTAVA NACIONALNE EKOLOŠKE MREŽE KAO DIJELA SVEEUROPSKE EKOLOŠKE MREŽE I MREŽE NATURA 2000 (CRO-NEN)

Državni zavod za zaštitu prirode proveo je LIFE projekt za utvrđivanje nacionalne ekološke mreže (CRO-NEN), koja će omogućiti provedbu mehanizma propisanog Zakonom o zaštiti prirode. Projekt je završio je u svibnju 2005. godine. Ta ekološka mreža obuhvaća tzv. ekološki važna područja od međunarodne i nacionalne važnosti.

Ciljevi projekta bili su:

  • osposobiti nadležne u zaštiti prirode za provedbu obveza u procesu pristupanja Hrvatske EU te razraditi metodologiju predstavljanja ekološke mreže lokalnom stanovništvu i svim dionicima;
  • izraditi kartu Nacionalne ekološke mreže kao dijela Sveeuropske ekološke mreže i osnove za EU program NATURA 2000;
  • razviti široku mrežu prikladno obučenih suradnika u prikupljanju podataka o biološkoj raznolikosti kao temelj za Nacionalni sustav praćenja stanja (monitoringa) biološke raznolikosti.

Više o CRO-NEN Projektu mozete saznati projektnoj stranici: http://www.cro-nen.hr

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.