hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Što izvodite? RECIKLIRAJTE!

Aktivisti Zelene akcije, uz podršku udruge UZOR iz Resnika, danas su ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave organizirali prosvjednu akciju kojom su tražili uključivanje javnosti u proces izrade Studije izvodljivosti za planiranu spalionicu otpada. Izrada navedene studije jedna je od faza u provedbi štetnog Plana gospodarenja otpadom (PGO) donešenog prošle godine. Smatramo da će provedba tog Plana imati velik negativan utjecaj na kvalitetu života građana te je stoga nužno da se od građana prestanu skrivati informacije i da se uvaže njihove argumentirane primjedbe.

Gradska skupština je u listopadu prošle godine donijela PGO do 2015. bez definiranih kapaciteta,   tehnologije i financijskih sredstava za predviđenu spalionicu otpada. To su parametri od značajnog interesa za građane Zagreba te oni stoga moraju imati mogućnost utjecaja na njihovo definiranje. Pogotovo zbog činjenice da takav Plan predstavlja samo razvodnjenu verziju prvotnog prijedloga Plana, koji je predviđao kapacitet spalionice od 385.000 tona za cijenu od 2,7 milijardi kuna, što bi predstavljao poraz sustava gospodarenja otpadom i veliki financijski teret za građane. Naknadno definiranje tih parametara, koje se trenutno provodi, neće unaprijediti sustav gospodarenja otpadom te građani moraju imati mogućnost utjecaja jer je bilo kakvo ulaganje u spaljivanje vrlo skupo, negativno za recikliranje i stvara ovisnost o proizvodnji velikih količina miješanog otpada.

Ignoriranje argumentiranih primjedbi koje su za vrijeme javne rasprave poslali stručnjaci, udruge i građani, ishitreno izglasavanje izmjena Prostornog plana Grada Zagreba te ukidanje statusa vodozaštitne zone s područja zagrebačkog naselja Resnik za potrebe izgradnje spalionice dokazuju da gradska vlast ne vodi brigu o javnom interesu i zaštiti okoliša, već građane Zagreba planira zastarjelom investicijom dovesti u dugoročnu ekonomsku ovisnost, bez ikakvog unaprjeđenja sustava gospodarenja otpadom. Da do unaprjeđenja sustava od donošenja Plana doista nije došlo, najbolje dokazuje preko 400 divljih odlagališta glomaznog otpada koja su krajem prošle godine nastala u Gradu Zagrebu. Ona su rezultat zanemarivanja prioritetnih koraka u gospodarenju otpadom – prevencije nastanka, ponovne uporabe, odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada.

Kombinacijom navedenih mjera količine otpada mogu se smanjiti i preko 95% u odnosu na ukupnu količinu, dok bi spaljivanjem godišnje nastajalo oko 100.000 tona šljake za odlaganje te oko 10.000 tona toksičnog otpada za kojeg se mora skupo plaćati izvoz. Osim toga, sustav mjera koje isključuju spaljivanje znatno je jeftiniji te se lako može sufinancirati iz fondova EU, dok je za izgradnju spalionice vrlo teško osigurati sredstva što bi uzrokovalo višestruko povećanje komunalne naknade za građane Zagreba. Dodatni financijski teret za građane donijelo bi i neispunjavanje ciljeva odvojenog prikupljanja i recikliranja od 50% 2020. godine, koji se ne bi mogli ostvariti uz spaljivanje.

Trošku spalionice treba pridodati i oportunitetni trošak spaljenog otpada iz kojeg bi se recikliranjem mogle izvući vrijedne sirovine, koje bi donijele dodatan prihod i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Također, spaljivanjem bi se dobio i znatno manji udio energije od one koja bi se uštedjela recikliranjem resursa koji se planiraju spaljivati. Uz sve navedeno, dokazano je i da spaljivanje ima negativan utjecaj na  zdravlje ljudi (dioksini i furani) i zagađenje okoliša (staklenički plinovi).

Temeljem navedenih činjenica i argumenata, tražimo da građani budu upoznati sa svim fazama procesa provedbe ovog štetnog Plana gospodarenja otpadom te da imaju mogućnost ukazivati na kvalitetnija rješenja za unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.