hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Smeće nam je došlo do grla!

Noćnim performansom ispred zgrade Gradske uprave aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije jučer su ukazali na 17 godina neodgovorne politike gospodarenja otpadom gradskih vlasti predvođenih Milanom Bandićem koja je rezultirala ekološkim, ekonomskim i zdravstvenim štetama te Zagreb dovela do sramotne titule europske prijestolnice smeća.

Zelena akcija od buduće vlasti zahtijeva hitno donošenje Plana gospodarenja otpadom i uspostavu sustava odvajanja otpada na kućnom pragu, sortiranja, kompostiranja i recikliranja te prestanak guranja štetne spalionice i nametanja nepravednih mjesečnih računa.

U sklopu performansa aktivisti_kinje su na zgradu Gradske uprave projicirali fotografije brojnih problema koje su građani_ke Zelenoj akciji poslali_e u sklopu dvije online akcije #smrdi, a i u sklopu brojnih svakodnevnih prijava na Zeleni telefon. Istovremeno je istaknut i transparent „Zagreb: europska prijestolnica smeća“ što je sramotna titula koju Zagreb nosi od 2015. kada ga je Europska komisija u svom izvještaju smjestila na posljednje mjesto od 28 glavnih gradova EU u odvajanju i recikliranju otpada.

Glavna poruka akcije jest da je građanima_kama dosta svih problema s kojima se svakodnevno posljednjih 17 godina vlasti Milana Bandića susreću, a samo neki od njih su:
- loš sustav odvajanja otpada sa spremnicima koji su nedostatni, udaljeni i bez kontrole što rezultira gomilanjem velike količine otpada na Jakuševec, a taj bi se otpad mogao reciklirati pri čemu bi Grad godišnje zaradio više od 150 milijuna kuna  
- nametnuta, nepravedna i nezakonita naplata koja se temelji na proizvoljno nametnutom volumenu spremnika, umjesto na stvarno proizvedenoj količini miješanog otpada
- uporno guranje projekta skupe i štetne spalionice otpada usprkos visokim ciljevima odvajanja i nizu boljih rješenja recikliranja
- prikrivanje kriminalnih aktivnosti na ilegalnim odlagalištima diljem Zagreba (poput Ježdovca gdje se uz blagoslov vlasti krči šuma, krade šljunak i pijesak te zakopava opasni otpad)
- štetni požari u postrojenjima CIOS-a bez adekvatne reakcije nadležnih gradskih službi
- svaljivanje odgovornosti za loš sustav na građane_ke, dok im istovremeno nije omogućen sustav sukladan potrebama i kvalitetna edukacija
- predizborni eksperimenti kako bi se stvorio privid da se nešto radi i ubrao koji glas više, itd.

Većinu navedenih problema uspješno su kvalitetnim sustavom odvajanja, kontrole i recikliranja rješile brojne druge metropole, a i drugi gradovi veći od Zagreba, tako da je očigledno da je sramotan sustav Zagreba rezultat nebrige, nesposobnosti i kojekakvih interesa kojima vlast predvođena Milanom Bandićem godinama podilazi. Dokazali su da nisu u stanju stvoriti sustav gospodarenja otpadom na korist stanovnika Zagreba, pa ne vjerujemo da će to učiniti ni ubuduće. Od buduće vlasti očekujemo da prioritet nakon izbora bude donošenje kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom i uspostava sustava u kojem se otpad kvalitetno prikuplja i reciklira, dok se mjesečni računi pravedno izračunavaju umjesto da se nameću proizvoljno po volji gradskih vlasti. Rješavanje nagomilanih gorućih problema je prioritet jer građanima_kama je smeće došlo do grla i ne žele plaćati skupe kaznene penale zbog neispunjenja ciljeva.

Video s akcije možete pogledati ovdje, a fotografije ovdje

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.