hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Slavimo 30 godina u akciji!

30za profile

Ljudi možda ne vole velike brojke kada su njihovi rođendani u pitanju, ali druga je priča kad jedna organizacija civilnog društva slavi 30 godina svog djelovanja. Tada se velike brojke nikako ne treba sramiti, već možemo s ponosom isticati kako Zelena akcija djeluje s jednakim (ako ne čak i većim) žarom i prkosom od burne 1990. godine pa sve do danas.

Svakako je dosta nezahvalan zadatak ukratko opisati sve kampanje, projekte, edukacije, ulične akcije koje su provedene u Zelenoj akciji od njenog osnutka. Isto tako, apsolutno je nemoguće dovoljno pohvaliti svaku osobu koja je svojim profesionalnim ili volonterskim angažmanom obogatila djelovanje Zelene akcije. Smatram kako je svaka osoba koja je ikad, na bilo koji način, djelovala u Zelenoj akciji, ili podržala naš rad, zaslužna za sve uspjehe koje smo postigli do sada i svima vam jedno veliko HVALA! Osobito ogromna zahvala svakom aktivistu i svakoj aktivistkinji koji su sada ili koji su nekada davno bili članovi_ice Aktivističke grupe Zelene akcije jer bez vašeg izuzetno kreativnog i entuzijastičnog rada, naše kampanje javnog zagovaranja ne bi bile ni približno tako zanimljive, simpatične i medijski odnosno javno vidljive.

Meni je osobno izuzetna čast što sam od 2006. godine aktivna u tako sjajnoj, neustrašivoj, društveno osjetljivoj i solidarnoj organizaciji koja se, uz primarno djelovanje u cilju zaštite prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja u Hrvatskoj i šire, uključivala i u druge teme važne za zaštitu i promicanje ljudskih prava. Primjerice, možda nije toliko poznato i vidljivo kako je Zelena akcija podržavala “Pride” od samih početaka, da je bila uključena u inicijativu “Glasam protiv” te da je uključena u Inicijativu “Dobrodošli!”. Također, tijekom cijelog svog djelovanja nastojali smo nesebično dijeliti svoje znanje i iskustvo kampanja javnog zagovaranja, ali i osnivanja i poslovanja udruga kolegama i kolegicama iz civilnog sektora. Smatram kako je upravo ta solidarnost i djelovanje na temeljima intersekcionalnosti izuzetno bitno u današnjem svijetu i sigurna sam kako ćemo na taj način djelovati i dalje u godinama koje su ispred nas.

U prvih 30 godina našeg postojanja, bez lažne skromnosti, možemo reći kako smo zabilježili brojne uspjehe. Primjerice, zahvaljujući našim kampanjama i uličnim akcijama zaustavljeni su mnogi štetni projekti, poput termoelektrane u Lukovom Šugarju, projekt „Družba Adria“, hidroelektrana Ombla, termoelektrana Plomin C, spalionica otpada u Zagrebu, spriječeno  je istraživanje nafte i plina u Jadranu, itd.

Nadalje, želim istaknuti i našu ključnu ulogu u najvećoj kampanji civilnog društva „Ne damo našu Varšavsku“ koja je imala velik broj neizravnih pozitivnih posljedica, poput izmjena zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana te senzibiliziranja javnosti za teme prostornog planiranja i javnog interesa. Ta je kampanja nesumnjivo bila poticaj ostalim sličnim inicijativama u Hrvatskoj kao npr. „Srđ je naš“, „Savica za Park“, ali i u regiji, primjerice u Srbiji i BiH, gdje je javnost snažno krenula u obranu javnog prostora.

Kroz naše smo kampanje javnog zagovaranja ukazivali na razne štetne odluke različitih nivoa vlasti i poticali građanski aktivizam nudeći ujedno drugačije modele upravljanja javnim i prirodnim resursima. Tijekom svih 30 godina našeg djelovanja inzistiramo na sintezi zaštite okoliša i društvene pravde te nastojimo da naše ulične akcije prati i visoka kvaliteta edukacije o obnovljivim izvorima energije, gospodarenju otpadom, pravu na pristup informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju, itd. Isto tako, u Zelenoj akciji, uz Zeleni telefon, kao najstariji besplatni servis građanima i građankama, osiguravamo i besplatnu pravnu pomoć u pitanjima okoliša kao i Biciklopopravljaonu, besplatni servis za popravak bicikala u sklopu kojeg se i doniraju bicikli potrebitima.

Doprinijeli smo i donošenju jednog od najstrožih zakona o GMO-ima u Europskoj uniji, sudjelovali u inicijativi za donošenje Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja te doprinijeli ukidanju koruptivnog i skandaloznog Zakona o igralištima za golf.

Svih tih godina uključivali smo se u razna javna savjetovanja donošenja propisa, što je bilo izuzetno važno i prilikom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kao i u razne postupke uključivanja javnosti u donošenje odluka u pitanjima okoliša, primjerice procjene utjecaja na okoliš i okolišne dozvole. Također, možemo slobodno reći kako se nismo ustručavali ni pokrenuti sudske procese te smo i na taj način doprinijeli razvoju prava okoliša kako u Hrvatskoj tako i u regiji. Naravno, naša velika aktivnost i neustrašivost prozivanja pogrešnih odluka i politika dovela je i do toga da smo i mi bili tuženi, kako od strane Ministarstva zaštite okoliša, tako i od strane kvazi-investitora. U takvim nam je situacijama, kada je ugrožen naš opstanak, neprocjenjiva ogromna i bezuvjetna podrška mreža u kojima smo članica, poput Friends of the Earth, European Environmental Bureau, Justice and Environment, Zeleni forum, itd. Veliko hvala i svim organizacijama civilnog društva iz navedenih mreža jer bez vaše podrške i pomoći kad nam je to najpotrebnije, ali i u sretnijim vremenima kada zajedno osmišljavamo odlične projekte, sasvim sigurno ne bismo danas bili ono što jesmo.

Saznajte više u našoj novoj publikaciji koja je napravljena kao pregled naših 30 godina djelovanja za koje smatramo da su ipak najviše obilježene našim kampanjama javnog zagovaranja, aktivističkim akcijama koje smo provodili po cijeloj Hrvatskoj, ali i šire, i to o najraznovrsnijim temama od javnog interesa. Meni je izuzetna čast i veselje što su mi članovi i članice Zelene akcije 2016. godine ukazali povjerenje da vodim našu udrugu, mada je to i vrlo odgovoran i nimalo lak zadatak. Međutim, kroz sve ove godine, izgradili smo zajedno vrlo jak profesionalni tim i Aktivističku grupu do te mjere da sam potpuno sigurna kako su pred nama još mnoge pobjede u još puno, puno godina našeg djelovanja.

Nadam se da ćete uživati u prisjećanju na naših 30 (vrlo) aktivnih godina, a i nasmijati se ponekoj fotografiji. Nama je svima i dalje vrlo zabavno raditi u Zelenoj akciji što znači da smo među rijetkim sretnicima koji rade ono što vole i žive ono što „propovijedaju“.

Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije

Dokumenti

Brošura: 30 godina Zelene akcije

PDF 4.99 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.