hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

SEMINAR “PROVOÐENJE CITES-a I PROBLEM KRIVOLOVA NA PODRUČJU ZELENOG POJASA VELEBIT”

Zpvelebit

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES) ima za cilj prvenstveno osigurati da međunarodna trgovina divljim vrstama životinja i biljaka ne ugrozi njihov opstanak.

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES) ima za cilj prvenstveno osigurati da međunarodna trgovina divljim vrstama životinja i biljaka ne ugrozi njihov opstanak.

Programi CITES-a su usmjereni na praćenje ugroženosti vrsta, pogotovo onih podložnih trgovini, kako bi se uvela kontrola nad vrstama ugroženim pretjeranim iskorištvanjem. Način kontrole ovisi o stupnju ugroženosti pojedine vrste.

Za razliku od Konvencije o biološkoj raznolikosti i Ramsarske konvencije, CITES ne radi preko radnih programa nego su vrste smještene na jednu od tri liste ovisno o stupnju zaštite koji im je potreban. Vrste pokrivene CITES-om mogu se naći u svim ekosustavima i predstavnici su svih tipova ekosustava.

CITES doprinosi Konvenciji o biološkoj raznolikosti radom na očuvanju i održivoj upotrebi biološke raznolikosti.

Tajništvo Konvencije o biološkoj raznolikosti prepoznalo je važnost suradnje i sinergije s ostalim konvencijama te je Tajništvo unijelo u memorandum suradnju sa, između ostalih, i CITES konvencijom kako bi se ostvarila suradnja i koordinacija aktivnosti, potpomogla izmjena relevantnih informacija i iskustava te poboljšala sinergija na područjima od zajedničkog interesa (Odluka VI/20 o suradnji sa drugim organizacijama, inicijativama i konvencijama).

Projekt Zeleni pojas Velebit započeo je 2001. godine u suradnji Zelene akcije i Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF-a) kao dugoročna inicijativa za pokretanje zaštite prirode i održivog razvoja na širem području Velebita, uključujući slivove rijeke Like, Gacke i Krbave te velebitski planinarski masiv i podvelebitski kanal. Tijekom našeg rada krivolov je prepoznat kao jedna od glavnih prijetnji biološkoj raznolikosti (pogotovo krivolov divljih ptica). Stoga smo odlučili poduzeti niz aktivnosti kako bi ojačali lovno zakonodavstvo sa mjerama protiv krivolova, osigurali carinicima bolje alate za spriječavanje prijenosa krivolovljenih životinja te povećali odbojnost prema krivolovu kod lokalnih interesnih skupina.

Kao jednu od aktivnosti organizirali smo seminar “Provođenje CITES-a i problem krivolova na području Zelenog pojasa Velebit” koji se održao 10. studenog 2005. godine u Gospiću.

citesseminar20051110.jpg Na Seminaru su sudjelovali predstavnici Ministarstva kulture (Uprava za zaštitu prirode) i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva (Uprava za lovstvo) koji su predstavili načine aktivnog provođenja CITES-a, ulogu inspekcije u provođenju CITES-a te implementiranost CITES-a u Zakon o zaštiti prirode.

Na Seminaru je predstavljeni prijedlog Zakona o lovstvu koji je istovremeno bio na drugom čitanju u Saboru pa je to bila prilika za Zelenu akciju i prisutne da rasprave pojedine dijelove Zakona sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva što je koristilo Zelenoj akciji također prilikom priprema komentara zakona. Završni dio Seminara bila je rasprava o krivolovu na području Zelenog pojasa Velebit gdje je Jagoda Munić iz Zelene akcije predstavila problem i dala uvod u diskusiju.

Veliki broj sudionika Seminara pokazatelj je zainteresiranosti i svjesnosti stanovništva o problemu krivolova (pokazatelj je i živa diskusija koja se razvila tijekom Seminara). Sudionici su bili predstavnici različitih interesnih skupina: lovaca, nadzorinka iz nacionalnih parkova i parkova prirode, lokalnih uduga, Hrvatskih šuma i carinika.

Za više informacija obratite se:

Jagodi Munić
Zelena akcija
Tel: 01 4813 097
Fax: 01 4813 096
jagoda@zelena-akcija.hr

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.