hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Scan4Chem - uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja Scan4Chem mobilne aplikacije i web aplikacije

Ovi uvjeti odnose se na aplikaciju Scan4Chem koja je dostupna u Hrvatskoj kao aplikacija za mobilne uređaje i web aplikacija. Aplikacija je razvijena kao dio EU LIFE projekta AskREACH (LIFE16 GIE/DE/000738). Aplikaciju pruža i njome upravlja Njemačka agencija za okoliš (Umweltbundesamt - UBA). Termin „pružatelj“ u daljnjem tekstu odnosi se na Njemačku agenciju za okoliš.

Djeci ispod 16 godina starosti nije dozvoljeno korištenje aplikacije i/ili unošenje osobnih podataka. Roditeljima i starateljima nije dozvoljeno da prihvaćaju uvjete navedene u ovom tekstu ili da se registriraju za usluge u ime djece mlađe od 16 godina.

Ovdje navedeni uvjeti zajedno sa politikom privatnosti (Izjavom o ograničenju odgovornosti i zaštiti podataka) čine obvezujući dogovor. Korištenjem aplikacije pristajete na uvjete korištenja. Ukoliko se bilo koja od ovih odredbi promjeni, bit ćete o tome obaviješteni. Ukoliko odlučite da ne prihvaćate nove odredbe, ne možete više koristiti aplikaciju. Ukoliko nastavite koristiti aplikaciju, to znači da prihvaćate nove odredbe.

Ovu aplikaciju možete koristiti kako biste dobili informacije o Posebno zabrinjavajućim tvarima (PZT, eng. Substances of Very High Concern - SVHC) u proizvodima svakodnevne upotrebe. Molimo Vas da pogledate stranicu sa najčešće postavljenim pitanjima (FAQ) u aplikaciji kako biste se upoznali sa definicijom PZT-a, pravima potrošača na informaciju o ovim tvarima i djelokrugom ovih prava.

Upotreba aplikacije Scan4Chem je besplatna. Pribavljanje adrese tvrtke i slanje upita se obavlja putem Interneta što može rezultirati različitim količinama internetskog prometa (prometa podataka - KB), što ponajviše ovisi o količini slika koje korisnik priloži upitu. Molimo Vas da imate na umu da gore spomenuti internetski promet kojeg generira korištenje aplikacije, kao i svaki drugi internetski promet, može biti povezan s troškovima prema kompaniji koja vam pruža uslugu pristupa Internetu. Informacije o PZT-ima mogu se pribaviti na različite načine:

  1. Putem europske baze podataka koja je povezana sa aplikacijom (pod uvjetom da je dobavljač proizvoda prethodno unio svoje informacije u ovu bazu podataka). Podaci iz ove baze su korisniku dostupni trenutačno.
  2. Slanjem upita dobavljaču proizvoda i prijemom njegovog odgovora.

U oba slučaja se morate složiti s uvjetima korištenja, samo u drugom slučaju (kada šaljete upit koji se prosljeđuje dobavljaču proizvoda) morate unijeti svoje ime, e-mail adresu i zemlju u kojoj živite. Nakon toga ćemo vam poslati e-mail poruku i tražiti da potvrdite adresu elektronske pošte. Dobavljaču proizvoda se prosljeđuje samo vaše ime i prezime i zemlja prebivališta.

Za sva pitanja, komentare ili nedoumica u pogledu ovih uvjeta korištenja ili usluga, molimo vas da se obratite pružatelju aplikacije na e-mail adresu scan4chem@uba.de (na njemačkom ili engleskom) ili regionalnom administratoru u Hrvatskoj: askreach@zelena-akcija.hr

1. Što trebate imati na umu kada unosite (uploadate) informacije za ovu uslugu?

Ukoliko skenirate ili upisujete podatke o proizvodu koji još nije u bazi podataka našeg sustava, možete u procesu kreiranja zahtjeva u našu bazu unijeti naziv i marku proizvoda i postaviti njegovu fotografiju. Ove informacije se zatim spremaju u bazu podataka i bivaju označene kao informacije prikupljene od šire javnosti. S tom oznakom prikazat će se drugim korisnicima aplikacije koji su skenirali isti proizvod. Također, možete unijeti e-mail adresu dobavljača proizvoda, ukoliko e-mail adresa tog dobavljača već ne postoji u našem popisu adresa. Ove adrese se provjeravaju te se, ukoliko je riječ o ispravnim službenim adresama koje nisu osobne adrese pojedinaca iz kompanija, unose u naš adresar da bi ih i drugi korisnici aplikacije mogli odabrati kako bi na njih poslali svoje upite. Pored toga, upitu koji će biti poslan dobavljaču možete pridodati vaš osobni komentar.

Vi garantirate i slažete se da nećete unositi ili učitavati (uploadati) sadržaj koji krši važeće zakone, uključujući i prava drugih. Sadržaji ne smiju biti štetni, prevarantski, obmanjujući, uznemirujući, ponižavajući ili na drugi način neprimjereni. Fotografije mogu prikazivati isključivo proizvode široke potrošnje, a ne lica ljudi, registarske tablice vozila, proizvode koji bi mogli ukazivati na to u kojoj prodavaonici je fotografija snimljena, itd. Nije dozvoljeno uploadati slike zaštićene copyrightom. Prekršite li bilo koju od ovih odredbi gubite pravo na upotrebu, odnosno pristup aplikaciji.
Pružatelj ima pravo koristiti, uređivati i iskorištavati sadržaj bilo kada te ga prenositi trećim stranama. Ovo uključuje, naročito, pravo na umnožavanje, distribuciju i javno izvođenje, a posebice pravo na javnu dostupnost. Korisnik se odriče autorskih prava. Ova odredba ne utiče na pravo korisnika da trećim stranama da pravo na sadržaj, pod određenim modelima licenciranja.

Konačno, dopuštate pružatelju da mijenja vaše korisničke priloge kako bi ih prilagodio tehničkim zahtjevima računalnih mreža, uređaja, usluga ili medija, prilikom provođenja tehničkih koraka nužnih da bi uslugu pružili korisnicima (uključujući i vas).

Također, pridržavamo pravo da samovoljno uklonimo sadržaj u bilo koje vrijeme i zbog bilo kojeg razloga (razlozi se mogu ticati tvrdnji trećih strana da sadržaj krši navedene uvijete, ali nisu ograničeni samo na to).

2. Daljnje obaveze korisnika

Korisnik je dužan suzdržati se od bilo koje aktivnosti koja bi mogla omesti i/ili preopteretiti rad usluge ili tehničke infrastrukture koja stoji iza nje. Ukoliko dođe do remećenja dostupnosti usluge ili nekih njenih funkcionalnosti, korisnik će odmah obavijestiti pružatelja aplikacije o tim poteškoćama. Isto vrijedi ako korisnik pribavi informacije o sadržaju kojeg objavljuje treća strana, a koji očito krši važeće zakone o pravima trećih strana.

3. Tko je odgovoran za informacije koje postavljaju/prenose korisnici aplikacije ili dobavljači proizvoda?

Sve informacije ili sadržaj koje putem naše usluge objavljuju ili prenose dobavljači proizvoda ili korisnici aplikacije isključiva su odgovornost osoba od kojih je takav sadržaj potekao. Ne prihvaćamo odgovornost za točnost informacija koje su unijeli dobavljači proizvoda. Mišljenja koja izražavaju dobavljači proizvoda ne odražavaju nužno naša stajališta.

Svim takvim informacijama pristupate na vlastiti rizik i mi ne možemo biti odgovorni za bilo kakve greške ili propuste kod takvih informacija, kao ni za štete ili gubitke koje bi netko mogao pretrpjeti s tim u vezi. Ne možemo garantirati za identitet svih korisnika aplikacije s kojima bi mogli doći u dodir tokom korištenja usluge i nismo odgovorni za to tko je dobio pristup našim uslugama.

4. Upotreba osobnih podataka objavljenih putem naših IT alata

Zloupotreba podataka iz impresuma ili sličnih podataka koje smo objavili kao kontakt podatke, poput poštanskih adresa, brojeva telefona i telefaksa, ili e-mail adresa nije dopuštena. Eksplicitno pridržavamo pravo pokretanje pravnih postupaka protiv pošiljatelja takozvanih spam e-mail poruka u slučaju kršenja ove zabrane.

5. Što se dešava ukoliko više ne želim koristiti aplikaciju?

U bilo kojem trenutku možete obrisati aplikaciju sa svog mobilnog uređaja. Pročitajte našu politiku privatnost (Izjava o ograničenju odgovornosti i zaštiti podataka) i gore navedene licence ako želite znati više o tome kako postupamo sa informacijama koje ste nam dostavili nakon što prestanete koristiti naše usluge. Također, zadržavamo diskrecijsko pravo da trajno onemogućimo (ili privremeno obustavimo) vaš pristup aplikaciji iz bilo kojeg razloga, uključujući i vaše kršenje ovih pravila. Imamo pravo samostalno odrediti da li ste prekršili bilo koje pravilo iz ovih Uvjeta korištenja.

6. Odgovornost

Pružatelj aplikacije ne daje nikakve garancije u pogledu dostupnosti, pouzdanosti, funkcionalnosti ili prikladnosti aplikacije za vaše potrebe.

Naknada za kršenje bitnih ugovornih obaveza je ograničena na ugovorno tipičnu, predvidljivu štetu, osim u slučaju namjere ili krajnjeg nemara.

7. Pravo na obeštećenje

Ukoliko vaše korištenje aplikacije prouzrokuje štetu trećim stranama, oslobađate pružatelja i naše zaposlenike od naknade štete trećim stranama. Ovo znači da ako vi kao korisnik aplikacije oštetite treću strana, a treća strana zbog toga zatraži naknadu štete, vi kao korisnik morate nadoknaditi te troškove. Ovo može uključivati i troškove obrane, ukoliko šteta koju iskazuje treća strana može biti spriječena jedino na taj način.
Na primjer: korisnik aplikacije prilikom postavljanja upita dobavljaču ne koristi fotografiju proizvoda koju je sam snimio, nego sliku zaštićenu copyrightom, bez ikakvog prava na korištenje. Ako vlasnik copyrighta zatraži naknadu štete zbog kršenja copyrighta, korisnik aplikacije mora nadoknaditi štetu i obeštetiti pružatelja aplikacije.

8. Klauzula o raskidivosti

Ukoliko je neka od gore navedenih odredbi nevažeća ili prestane važiti, sve druge i dalje ostaju na snazi.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.