hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Šaljite Gradu zahtjev za objavu Memoranduma za Zagrebački Manhattan!

Dsc 0460

Samo dvoje predstavnika Zelene akcije dobilo je dozvolu da danas izvrše uvid u “Memorandum o razumijevanju” u prostoru zagrebačke Gradske uprave.

Po dolasku u zgradu, službenici su ih informirali da će svakome dopustiti uvid u trajanju od samo 15 minuta. Ne samo da ovaj dokument od 22 stranice nisu smjeli fotografirati ili snimati, nego nisu smjeli zapisivati bilješke, tj. imali su dozvolu samo za čitanje. Svo vrijeme je u sobi bilo prisutno dvoje službenika Gradske uprave. U takvim uvjetima, jasno je da je ovaj tzv. uvid zapravo obična farsa jer tražena informacija uopće nije dostavljena.

"Tražimo javnu objavu ovog dokumenta. To smo zatražili još u lipnju, a Bandić uporno odbija izvršiti svoju zakonsku obvezu jer se ne želi zamjeriti svojim novim prijateljima iz Dubaija do čijih interesa mu je stalo više nego do građana koje bi morao predstavljati", izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Već je prošli tjedan RTL objavio kako je Grad Zagreb preuzeo  u roku od osam mjeseci, uz mogućnost produljenja za dodatnih šest mjeseci, osigurati prostorno planske preduvjete te preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta, pri čemu investitor iz Dubaija može inicirati promjene Generalnog urbanističkog plana. Predstavnici Zelene akcije danas su uočili i da Grad treba za potrebe ovog projekta, također o svom trošku, osigurati sve preduvjete za spajanje na svu potrebnu infrastrukturu te omogućiti da zemljište bude bez ikakvih nekretnina, osim ako njihovo uklanjanje nije zakonski zabranjeno. Bilo kakva financijska dobit Grada Zagreba nije definirana, nego je ostavljena za buduće sporazume.

"Pozivamo sve građanke i građane Zagreba da službeno zatraže dostavu Memoranduma o razumijevanju. Proizvedimo formalni javni pritisak na Bandića da konačno objavi ovaj tajni dokument", komentirao je Ivčić. Službeni obrazac Zahtjeva za pristup informacijama nalazi se na ovoj stranici, a potrebno je samo upisati svoje ime i adresu te ga poslati na pristupinfo.gradonacelnika@zagreb.hr .

Zelena akcija tvrdi kako Grad ovakvom tajnošću krši Aarhušku konvenciju, a i hrvatske propise u koje su pretočene odredbe ove konvencije koja propisuje da je tijelo javne vlasti dužno ustupiti informaciju na način koji je tražena. U ovom slučaju, ne samo da Zelenoj akciji ovaj dokument nije dostavljen, nego su uvjeti u kojima su imali pravo izvršiti uvid sramotni.

Takva procedura je već uobičajena za poslove koje vodi Bandić. Na sreću, sve više građanki i građana Zagreba otvoreno ustaje protiv njegovog modela upravljanja i pogodovanja. Skoro 10.000 ih se slanjem komentara usred ljeta usprotivilo izmjenama GUP-a kojima Grad želi omogućiti realizaciju ovog projekta, uz brojne štetne izmjene za druge dijelove grada.

Dokumenti

Zahtjev za pristup informacijama - memorandum Zagrebački Manhattan

PDF 12.8 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.