hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Sabor mora odbaciti štetan projekt bušenja Jadrana zbog nafte!

Danas (1.7.2015.) su aktivisti i aktivistkinje koalicije S.O.S za Jadran održali akciju ispred Hrvatskog sabora kojom su od zastupnika i zastupnica zatražili da “isprave netočne navode” Vlade Republike Hrvatske i odbace nelegalan projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

Akcija je održana povodom rasprave o interpelacijama o radu Vlade RH vezano uz istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, a koje je podnijelo 60 saborskih zastupnika i zastupnica.

Predstavnici koalicije za zaštitu Jadranskog mora zastupnicima su prilikom ulaska u Sabor uručili prijedlog zaključka rasprave o radu Vlade u kojem se navodi da je “zbog proceduralnih i zakonskih nepravilnosti, projekt istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu nelegalan i da ga u ovom obliku treba odbaciti“. Također su im djelili pločice s natpisima „Ispravak netočnog navoda“, „O Jadranu moraju odlučivati građani“, „Budućnost je obnovljiva“, itd.

„Sabor danas ima obvezu preispitati postupanje Vlade i ministra Vrdoljaka od samog legislativnog procesa do najavljenog potpisivanja ugovora s naftnim kompanijama. Vlada je ishitrenim, nezakonitim i netransparentnim postupcima pokazala nebrigu za naše more i priobalne zajednice, a ujedno je ugrozila i turizam kao direktni i indirektni izvor prihoda za stotine tisuća građana te kao jednu od najunosnijih grana hrvatskog gospodarstva. Pritom je Sabor u potpunosti zaobiđen, a odlučivanje o ovom prevažnom pitanju preuzeo je jedan jedini ministar,“ zaključila je Marija Tomac, predstavnica Greenpeacea u kampanji za očuvanje Jadranskog mora.

Udruge su još jednom pozvale Sabor da spriječi Vladu u potpisivanju štetnih ugovora o bušenju Jadrana zbog nafte dok se građani i građanke o tome ne izjasne na referendumu.

„Još jednom ističemo da ovaj projekt ne jamči značajne prihode niti otvara nova radna mjesta. Samo prošle godine u turizmu je novozaposleno više od 40 000 ljudi, povrh stotinu tisuća koji već direktno i indirektno žive od Jadrana. Rizik ovog projekta je prevelik jer će posljedice snositi građani, a profitirat će strane naftne kompanije. Ovom prilikom pozivamo sve građane i građanke da nam se 11. srpnja 2015. pridruže u zaštiti Jadrana. Tog ćemo dana organizirati nacionalni dan akcije tijekom kojeg će se građani moći izjasniti protiv bušenja Jadrana zbog nafte. Više informacija o tome kako se uključiti objavit ćemo na Facebooku i internetskoj stranici S.O.S za Jadran“, izjavio je Luka Tomac iz Zelene akcije, u ime koalicije S.O.S. za Jadran.

Cijela fotogalerija s akcije nalazi se na linku.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.