hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Reagiranje na divljanje zaštitara nakon prosvjeda

P4070817

Želimo zahvaliti građanima koji su se u velikom broju odazvali današnjem prosvjedu . U isto vrijeme želimo izraziti žaljenje za incident koji je nastao u shopping centru “Cvjetni” nakon završetka prosvjeda za što su prije svega odgovorni agresivni zaštitari “Hoto grupe”.

Pred kraj prosvjeda policija i zaštitari su zabranili ulazak prosvjednicima u centar "Cvjetni" čime se potvrdilo da Cvjetni nije nikakva nova ulica niti javni prostor, već hodnik shopping centra tj. privatni prostor koji kontrolira "Hoto grupa" sa svojim privatnim zaštitarima. Nakon policijske blokade prosvjed ispred centra je završen, a manji broj prosvjednika je individualno ušao u centar kako bi vidjeli gdje je prolaz do Gundulićeve na osnovu kojeg je ovaj projekt i dobio dozvole.

Incident je počeo kada je jedna djevojka unutar centra razvila transparent, a privatni zaštitari su na to divljački reagirali hvatajući okolne prosvjednike za vrat. Nastalo je sveopće guranje nakon čega je većina građana koji su sudjelovali u prosvjedu napustila centar. Naglašavamo da, koliko nam je poznato, nije došlo do nikakve štete na privatnoj imovini niti ozljeđivanja policajaca, zaštitara ili kupaca u centru. S druge strane potvrđeno je da je došlo do ozljeđivanja nekoliko nenasilnih prosvjednika, što će se tokom dana prijaviti policiji. Opće je poznato da smo uvijek kroz 5 godina kampanje pozivali isključivo na nenasilne prosvjede te je tako bilo i danas.

Danas smo prvi i zadnji put ušli u centar da se sami uvjerimo postoji li prolaz do Gundulićeve ulice. Pozivamo građane da se povedu primjerom mnogih građana, uključujući i predsjednika Josipovića, te da bojkotiraju kupovanje u centru i parkiranje u garaži.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.