hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Radionica urbanog vrtlarstva u ŠPUD-u

Urbano

Zelena akcija je u sklopu projekta Škole održivosti 15. travnja organizirala radionicu urbanog vrtlarstva u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn (ŠPUD) u Zagrebu.

Nakon terenskog pregleda prostora ŠPUD-a u ožujku 2020., dogovorene su moguće zone intervencije u zoni atrija. Tad je dano i potencijalno rješenje vertikalnih vrtova, ali se zbog potresa od tog rješenja odustalo i odlučilo se za unutarnje ozelenjivanje prostora ŠPUD-a temeljenom na permakulturnom dizajnu.

Nakon održanog online predavanja o urbanom vrtlarstvu putem platforme Zoom (zbog epidemioloških mjera), koje je održala Marija Zrnić iz udruge ZMAG, a na kojem je sudjelovalo 19 učenika i učenica sa svojim profesorima, zajedno se odlučilo kako urediti unutarnji prostor ŠPUD-a. Stoga su kupljene ukrasne biljke i materijali koje su učenici i profesori skupa postavili, a kompost dobiven iz kompostera izrađenih na ranijoj radionici iskorišten je kao gnojivo za biljke.

Učenicima se predavanje jako svidjelo, posebno kao vrijedan i kvalitetan uvod u šire područje primjene biljaka u oplemenjivanju zatvorenih i otvorenih prostora kao i u oživljavanju urbanih sredina i pojačavanju kontakta sa prirodom i načina odnosa prema prirodi. Posebno su im korisne bile informacije o vertikalnim vrtovima, te ideja o njihovom školskom vrtu, što ih je inspiriralo na smišljanje vlastitih ideja.

Cijelo predavanje možete pogledati na poveznici.

---

Ova se aktivnost održava u sklopu projekta "Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti". Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Dokumenti

ŠPUD-urbani vrt

PDF 5.42 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.