hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Rad na rješenjima: od nas samih do sustava – ohladimo užareni planet

Dizajn bez naslova  32

U jeku dramatičnih prizora klimatske krize koja postaje sve prisutnija tema na globalnoj razini otkako su posljedice vidljive i u zapadnom svijetu, postavlja se pitanje što kao pojedinci i pojedinke možemo učiniti kako bismo smanjili onečišćenje (jednokratnom) plastikom i time pomogli u borbi za opstanak planeta.

Jasno je da je sustav koji je doveo do krize kojom nazočimo neodrživ, ali kako smo još uvijek dio tog sustava, nužno je posegnuti za rješenjima koje utječu na to da se uz sustav mijenjamo i mi kao društvo.

Možemo početi od nas samih i mijenjanja navika koje nam nameće konzumerizam; na taj način, kao dio kapitalističkog društva, možemo utjecati na ponudu i potražnju na tržištu, što se može odraziti i na smanjenje potražnje za plastičnim proizvodima te  na poticanje razvoja alternative jednokratnoj plastici. 

U praksi bi to značilo osviještenost prilikom kupnje, naručivanja hrane i ostalih proizvoda. Samim time izbjegavanje kupovine proizvoda koji dolaze u nepotrebnim dodatnim ambalažama, bolju organiziranost prilikom odlaska u trgovinu (točno što nam treba i u čemu ćemo to nositi) i korištenje dugoročno jeftinije višekratne alternative te propitkivanje neodrživih praksi štetnih za okoliš.

Osim što kao pojedinci i pojedinke možemo smanjiti osobnu potrošnju jednokratne plastike, možemo se uključiti u jedan od svjetskih pokreta za borbu protiv onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu, što nam omogućuje djelovanje na drugačijoj razini.

Što su pokreti protiv onečišćenja plastikom i kako se u njih uključiti?

„Hoćemo li u situaciji u kojoj odvrnuta slavina prepunjuje kadu vodom čistiti pod ili ćemo zavrnuti slavinu iz koje curi voda?”

Pokrete protiv onečišćenja plastikom čine organizacije, pojedinci i pojedinke diljem svijeta koji, udruženi u mrežu, djeluju na lokalnoj i globalnoj razini, zagovarajući smanjenje proizvodnje i upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu te rade na promociji dugotrajnih rješenja za krizu zagađenja plastikom. Zajedničke vrijednosti kojima su pokreti vođeni  su zaštita okoliša i društvena pravednost, budući da izloženost posljedicama zagađenja zbog velikih društvenih nejednakosti u svijetu ima najveći utjecaj na najranjivije i marginalizirane društvene skupine.

Prednosti uključivanja u pokret su strukturirano dijeljenje iskustava, znanja, novosti i različitih slučajeva koji nam omogućuju da kao pojedinci i pojedinke možemo doprinijeti pretvaranjem naše strasti i volje za promjenom u akciju, koja može utjecati na sustavnu i društvenu promjenu.

Rethink PlasticBreak Free From Plastic i Plastic Pollution Coalition neki su od najvećih i najpoznatijih pokreta protiv zagađenja plastikom, a okupljaju tisuće organizacija iz Europe i šire.  Svojim djelovanjem nastoje utjecati na kreiranje politika i sustavnih rješenja za budućnost bez plastičnog zagađenja. 

U kampanjama zagovaraju:

*smanjenje proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike kako bi se smanjio nastanak otpada od plastike;

*mijenjanje dizajna proizvoda od plastike i preuzimanje odgovornosti za nastali otpad od strane proizvođača kako bi plastika postala što dugotrajnija, kako bi se koristila na što održiviji način i što više reciklirala, te kako bi se ukinula toksičnost proizvoda;

*unaprijeđenje sustava gospodarenja otpadom, kako bi se ukinula odlagališta, spalionice i prodiranje plastike u okoliš;

Pridruživanjem pokretima za borbu protiv onečišćenja plastikom, osim što pridonosimo borbi za ljudsko pravo na čist i zdrav okoliš, aktivno djelujemo protiv jednog od uzroka klimatskih promjena o čemu ovisi budućnost nas samih, kao i budućih generacija. Postoje različiti načini uključivanja u pokret. Donacijom možemo podržati resurse potrebne da se pokret održi i da ima više utjecaja, a vlastitim angažmanom unutar lokalne zajednice možemo utjecati na širenje svijesti te zagovaranje održivih praksi proizvodnje i potrošnje plastike. Uključimo se i pomognimo ohladiti užareni planet!

Autorica: Ana-Marija Mileusnić, asistentica na Programu gospodarenja otpadom Zelene akcije

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.