hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Prvi Festival ponovne uporabe za Svjetski dan zaštite okoliša

Web za festival

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Zelena akcija organizira prvi Festival ponovne uporabe (Reuse festival) koji će se održati od 5. do 8. lipnja u Zelenoj akciji, Centru mladih Ribnjak i Centru za kulturu i informacije Maksimir.

 Sudjelovanje je besplatno, ali su za neke aktivnosti potrebne prijave.

Festival počinje na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, u Centru mladih Ribnjak, a Zelena akcija, kao koordinatorica mreže Zero Waste Croatia, ga organizira u sklopu projekta Communities go circular. Cilj je osvijestiti građane i građanke o važnosti ponovne uporabe koja štiti okoliš i štedi novac.

U sklopu festivala, uz pomoć volontera i volonterki Zelene akcije, moći ćete besplatno popraviti bicikl, manje komade namještaja i elektroničkih aparata, razmijeniti odjeću i obuću, naučiti osnove šivanja i pokrpavanja i izraditi voskomot - višekratnu foliju za pakiranje hrane. 

Popravljanje, šivanje, razmjena i druge aktivnosti ponovne uporabe i produljenja životnog vijeka proizvoda važan su element kružne ekonomije. Njen je cilj smanjenje nastanka otpada, borba protiv prekomjerne proizvodnje i konzumerizma i očuvanje ograničenih Zemljinih resursa. 

Sudjelovanje u aktivnostima Festivala ponovne uporabe je besplatno. Ali, s obzirom na očekivani velik interes i ograničen broj mjesta, za određene aktivnosti potrebna je prijava do 2. lipnja. Prijaviti se možete na e-mail: marko@zelena-akcija.hr, uz navođenje aktivnosti na koju se prijavljujete.

PROGRAM

PONEDJELJAK 5.6. / 18.00 - 20.00 / Centar mladih Ribnjak (Park Ribnjak 1)

Radionica oživljavanja nefunkcionalnih aparata i predmeta na kojoj ćete ih zajedno s našim volonterima pokušati popraviti kako bi se promoviralo ponovnu upotrebu i smanjenje stvaranja otpada kao važne aspekte održivog življenja.

Ponesite male komade namještaja, male kućanske aparate  (električne i neelektrične) i druge predmete koje možete donijeti u vlastitim rukama, a naši volonteri će ih - uz vaše sudjelovanje! - nastojati popraviti. Za sudjelovanje se potrebno unaprijed prijaviti i javiti koji bi predmet htjeli popraviti (te o kakvom kvaru/problemu se radi) kako bi se mogli pripremiti odgovarajući alati i dijelovi. Svatko može donijeti jedan predmet koji se može ponijeti u rukama.

UTORAK 6.6. / 19.00 - 20.30 / Centar za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18)

         (VAŽNO: Šiv-pop radionica je popunjena 01.06.2023. u 11:40h)

Na radionici ćete imati priliku doći sa svojim "potrošenim" i podrapanim stvarima, pokrpati ih i naučiti osnove šivanja. Također ćete imati priliku napraviti preinake na odjeći i prilagoditi je svojim potrebama. Moći ćete sašiti i veće platnene vrećice ili manje platnene vrećice za kupovanje u rinfuzi. Korištenjem platnenih vrećica izbjegavamo nepotrebnu i štetnu jednokratnu plastičnu ambalažu i plastične vrećice. 

Osim želje za učenje novih vještina i dobre volje, na radionicu ponesite sa sobom komad(e) odjeće za kojim žalite što ga više ne nosite jer se podrapao ili uništio pranjem ili nošenjem, pa ćemo ga zajedno pokrpati.

         (VAŽNO: voskomot radionica je popunjena 24.05.2023. u 23h)

Na radionici ćete naučiti izraditi voskomot – višekratnu foliju od pčelinjeg voska koja je zamjena za jednokratne plastične folije koja se najčešće koriste za umatanje hrane za skladištenje u hladnjaku, poklapanje hrane ili za nošenje hrane (npr. sendviča). Za razliku od jednokratne plastične folije koja se nakon svakog korištenja baca, višekratna folija pravilnim održavanjem može trajati i više godina. Kao i jednokratna folija štiti hranu od vanjskih faktora poput razine vlage, temperature, svjetla i različitih mirisa te je iznimno jednostavna za korištenje budući da je kao i jednokratna, također prijajanjujaća. Oblikuje se u rukama pomoću tjelesne topline. 

Ova višekratna folija može se s lakoćom izraditi na pamučnoj tkanini, a potpuno je prirodna, ekološka i biorazgradiva. Ako izgubi svojstva prijanjanja, to znači da se vosak samo malo istrošio te ju se samo mora “osvježiti” apliciranjem novog sloja voska što je vrlo jednostavno nakon što na radionici savladate tehniku izrade. Na radionicu možete ponijeti svoje uzorke pamučne tkanine od starih krpica čiji uzorak volite. Za one koji nemaju svoje krpice, Zelena akcija će osigurati sve potrebne materijale kako biste uspješno izradili svoj voskomot i stali na kraj kulturi bacanja.

SRIJEDA 7.6. / 18.00 - 20.00 / Centar mladih Ribnjak (Park Ribnjak 1) 
  • SWAP party (nije potrebna prijava)

Swap party (u prijevodu: zabava zamjene odjeće) je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi razmijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti te ih zamijenili novima koje će koristiti. Razmjenom starim stvarima dajemo novi život s novim vlasnicima_cama, a pritom i mi postajemo vlasnici_e novih-starih stvari.

Ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene LJETNE odjeće ili obuće (koja po mogućnosti nije zgužvana).Stvari koje donesete ćemo pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto. Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmjenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe. Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni. 

ČETVRTAK 8.6. / 17.00 - 20.00 / Zelena akcija (Frankopanska 1)
  • Biciklopopravljaona tzv. Bic-pop (nije potrebna prijava)

Biciklopopravljaona Zelene akcije dugogodišnja je aktivnost na koju možete doći sa svojim biciklom kako biste zajedno sa našim volonterima i volonterkama popravili kvar ili poboljšali njegovu funkcionalnost. Biciklopopravljaona je servis utemeljen na "uradi sam" principu jer nam je važna edukativna komponenta kroz koju zajedno s našim volonterima_kama učite o popravljanju svog bicikla i stječete vještinu popravljanja. 

---

Festival ponovne uporabe provodi se u sklopu projekta “Communities go circular” koji je financiran je iz EU fondova, program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme - CERV). Više o projektu pročitajte ovdje: https://zelena-akcija.hr/hr/projekti/communities-go-circular

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.