hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Prosvjedna akcija 'Zagreb u epicentru'

Cover prosvjed potres ver 04

Pridružite se prosvjednoj akciji "ZAGREB U EPICENTRU" koja će se održati u ponedjeljak, 15. lipnja u 19:00 sati, na zapadnom dijelu Trga Bana Jelačića, na ulazu u Ilicu. Akcijom ćemo tražiti rješavanje problema građana čiji su domovi nastradali u potresu. Organizatori su inicijativa Zagreb te zove, Dario Juričan te Zelena akcija.

Ako vam je u potresu oštećen stan ili kuća, ponesite mali komad žbuke,neku sitnicu koja vam je uništena u potresu ili dragi vam predmet kojeg ste morali ostaviti kad ste odlazili iz kuće. Ako potres nije na taj način oštetio vaš dom, svakako dođite i podržite naše sugrađane u zahtjevu da im se što prije omogući dostojanstven život. Svoju poruku možete ispisati i na listu papira. Kada se okupimo, poredat ćemo se u kolonu po Ilici.

Iako je od potresa prošlo već dva i pol mjeseca, i dalje nema pravog rješenja za sanaciju štete. HDZ i stranka Milana Bandića, koji su koalicijski partneri i na gradskoj i na državnoj razini, raspustili su Sabor bez donošenja Zakona o obnovi i time ostavili građane i građanke u kaosu nereguliranih propisa i nejasnih procedura, uz tek stidljive pokušaje uspostave sustava skromne financijske pomoći. Stoga je ova akcija usmjerena i protiv razorne politike HDZ-a i Milana Bandića koji su građane ostavili na cjedilu.

Akcijom poručujemo:

  • Vlada mora donijeti hitne mjere za saniranje štete, kako bi se uspostavio sustav i omogućilo građanima da započnu s obnovom svojih domova. Kao sastavni dio mjera, Vlada treba razraditi sustav kreditiranja, a banke trebaju ponuditi povoljne kreditne linije i za pravne i za fizičke osobe. Navedene mjere trebaju biti na snazi sve dok novi saziv Sabora ne usvoji Zakon o obnovi.
  • Grad Zagreb i država moraju omogućiti stvarno rješenje onim građanima i građankama čije nekretnine zbog potresa nisu sigurne za stanovanje te im osigurati smještaj u stanovima kojima raspolažu. Smještaj u studentskim domovima i slična polovična rješenja samo produbljuju agoniju nastradalih ljudi, a ujedno i smanjuju količinu smještajnih kapaciteta za studente.
  • Obnova mora biti pravedna, transparentna i najbrža moguća. Ne smiju se dopustiti špekulacije i zarada na muci pogođenih građana i građanki.
  • U izradi plana obnove, Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravne sudionike uključiti struku i građane i građanke.

Dokumenti

Plakat za akciju 'Zagreb u epicentru'

PDF 667 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.